Deze voedingsmiddelen laten tandartsen zelf liever staan

Dit populaire etenswaar kan een gezond gebit in de weg zitten

Goed poetsen en flossen is één ding, maar op je eetpatroon letten is ook van groot belang voor een gezond gebit. Dat het eten van zoetigheid gaatjes kan veroorzaken is ons als kind vaak al in de oren geknoopt. Maar wist je dat al deze voedingsmiddelen ook in het rijtje ‘slecht voor je tanden’ thuishoren? Dit eten laten veel tandartsen zelf liever staan om hun gebit in topvorm te houden.

Popcorn

De boosdoener is dan vooral magnetron-popcorn, of het nu zoet of zout is.  In de popcorn die je thuis bereidt, kunnen nog nog harde maïskorrels zitten. “Ik zie tientallen mensen de praktijk in komen met afgebroken tanden door het eten van niet goed gepofte popcorn,” vertelt tandarts Jonathan Neman aan The Healthy. Daarnaast blijven er vliesjes van de popcorn tussen je tanden hangen, wat tot geïrriteerd tandvlees kan leiden.

Gedroogd fruit

Rozijnen, gedroogde abrikozen of gedroogde pruimen worden vaak gepresenteerd als een gezond en vezelrijk tussendoortje. Maar waar je darmen blij van worden, doet je gebit weinig goeds. “Niet alleen vanwege de hoge concentratie suikers,” legt Newman uit, “ook is gedroogd fruit heel plakkerig, waardoor het op je kiezen kan achterblijven en daar gaatjes kan veroorzaken.”

IJskoffie

Je kopje koffie in de zomer omruilen voor een ijskoude versie is heerlijk voor een keertje, maar met gezoete drankjes van het café of de kant-en-klare ijskoffie uit de supermarkt is het oppassen geblazen. IJskoffie wordt 9 van de 10 keer gezoet met siropen. Je slaat dus ongemerkt heel wat suikerklontjes achterover. “De constante blootstelling aan melk en suiker terwijl je drinkt maakt het je speeksel moeilijk,” weet Newman te vertellen. “Speeksel is eigenlijk de grote beschermer van onze tanden, maar bij een suikeraanval kunnen de speekselklieren er niet meer tegenop.”

IJsklontjes

Nu we toch bezig zijn: laat de ijsklontjes in je drankje ook maar met rust. Op de harde ijsklontjes kauwen is namelijk funest voor je tanden. Niet alleen kunnen er stukjes tand afbreken, ook kan je tandglazuur erdoor beschadigd raken. Lekker laten smelten, de volgende keer dat je van een koel drankje geniet.

Energiedrankjes

Aan energiedrankjes kleven meerdere gezondheidsnadelen, en ook je tanden blijven hierbij niet bespaard. Dat komt niet alleen door de grote hoeveelheden suikers, maar ook door de zuren die volop aanwezig zijn in de vloeistof. Het probleem met energiedrank is dat het in alle hoeken en gaten van je mond kruipt. Je vergroot daardoor de kans op gaatjes over je gehele gebit. Voor de meeste sportdranken geldt overigens hetzelfde.

Benieuwd welke voedingsmiddelen tandartsen nog meer weglaten uit hun eetpatroon? Je leest het op de volgende pagina.

Pagina 1/2