De nieuwe Schijf van Vijf van het voedingscentrum is bekend! Er is behoorlijk wat veranderd sinds 2004!

De nieuwe schijf van vijf

De nieuwe schijf van vijf is aangepast

Het Voedingscentrum heeft gisteren een nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. De laatste keer dat dit werd aangepast is alweer even geleden, namelijk in 2004. De aanpassingen die hebben geleid tot een gloednieuwe Schijf van Vijf zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten over voeding. De nieuwe Schijf van Vijf wijst vooral op het belang van meer variatie. Onder andere peulvruchten en noten zijn toegevoegd en de groep met groenten is behoorlijk uitgebreid.

Interessante nieuwe toevoegingen aan de Schijf van Vijf zijn onder andere koffie, eieren en yoghurt. Producten die rijk zijn aan koolhydraten zoals aardappelen en brood zijn nog steeds min of meer even belangrijk, maar dat geldt niet voor vleesproducten. We krijgen van het Voedingscentrum het advies om minder vlees en meer groente te eten. Het Voedingscentrum heeft om die reden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten zelfs bijgesteld van 200 naar 250 gram.

Het is duidelijk dat de nieuwe Schijf van Vijf gebaseerd is op de nieuwe Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad, die in november vorig jaar werden gepresenteerd. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, stelde deze richtlijnen mede op. Lees meer over het de nieuwe Schijf van Vijf op de volgende pagina.


Pagina 1/2

Array