Oma’s tips: zo kom je van het hoesten af

Zo deden ze dat vroeger

Door de regen en wind horen we mensen alweer om ons heen snotteren en hoesten. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar toch kun je weleens de pech hebben dat je last hebt van een kriebelhoest of zelfs een griepje onder de leden hebt. Als je aan het hoesten bent, wil je daar zo snel mogelijk vanaf komen. Wij hebben een aantal tips van oma voor je op een rijtje gezet.

Altijd goed om te weten.

Hoesten

Hoesten komt regelmatig voor en is meestal onschuldig, wel kan het erg vervelend zijn. Hoesten is een reactie van het lichaam om de longen en luchtwegen schoon te houden. In je luchtwegen bevinden zich de slijmvliezen die erg gevoelig zijn. Een infectie, stof of rook kunnen de slijmvliezen prikkelen, waardoor slijm wordt geproduceerd. Door te hoesten kun je dit slijm kwijtraken. Vaak gaat het hoesten vanzelf weer over. Als je er langer dan twee weken last van hebt, is het echter raadzaam om contact op te nemen met een huisarts. Wij hebben een aantal tips van oma voor je op een rijtje gezet.

Honing

Een beetje honing doet wonderen. Honing verzacht de keel en vormt bovendien een anti-bacterieel laagje. Maak een drankje van 200 milliliter kokend water en voeg daar 3 eetlepels honing en 3 eetlepels suiker aan toe. Roer goed door en laat het afkoelen. Het drankje is erg zoet, maar het helpt wel. Je hoeft het drankje niet in een keer op te drinken.

Gember

Verse gemberthee is niet alleen erg lekker, het maakt het slijm in je keel ook los. Snijd de gember in grove plakken en laat het een aantal minuten trekken in de thee.

Gember en kaneel

Als je de gember toch al in huis hebt gehaald kun je er ook het volgende mee doen. Snijd de gember in stukken en doe dit in een pannetje. Voeg een kaneelstokje toe en doe er nog 7 kruidnagels in. Voeg daarna 1 liter water toe en breng aan de kook. Laat de kruiden een half uur trekken en drink het vervolgens als thee.

Laurierdrop

Voel je een kriebelhoest opkomen? Neem een laurierdropje. Deze dropvariant verzacht de keelirritatie. Je kunt de drop kopen bij onder andere Albert Heijn.

Suikerklontje en tijmthee

Tevens helpt het om op een suikerklontje te zuigen. Je kunt overigens ook een klontje suiker aan de thee toevoegen. Het liefst tijmthee. Tijmthee zou de slijmvliezen namelijk tegen bacteriën beschermen

Lees ook: Waarom je je bed in de ochtends juist moet opmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Oma Weet Raad | Beeld: Pexels