Onderzoek beweert: licht alcoholgebruik kan goed voor hersenen zijn

Een biertje hier en daar doet blijkbaar veel goeds voor je hersenactiviteit – al plaatsen ook onderzoekers zelf een kanttekening bij het onderzoek

Een wijntje of biertje zo nu en dan moet kunnen. Toch weten we dondersgoed dat we bij het nuttigen van alcohol niet per se héél erg gezond bezig zijn. Het bevat de nodige calorieën en bovendien is alcohol schadelijk voor je lijf. Niet als we onderzoekers van de universiteit van Georgia mogen geloven. Volgens hen zou licht tot matig alcoholgebruik goed zijn voor de hersenactiviteit. 

Proost op het geheugen

Onderzoekers van de universiteit in Georgia deden onderzoek naar het verband tussen alcoholgebruik en de cognitieve functie van de hersenen – oftewel: hoe goed je geheugen blijft, naarmate je ouder wordt. Deze onderzoekers ontdekten dat het drinken van alcohol je hersenactiviteit naarmate je ouder wordt kan bevorderen in plaats van verslechteren. Let wel: dit geldt natuurlijk niet voor het drinken van gigantische hoeveelheden alcohol.

Verschillende testpersonen

De onderzoekers volgden in de afgelopen tien jaar zo’n 19.000 testpersonen. Ze vroegen deze testpersonen om regelmatig enquetes in te vullen met daarin gegevens over hun gezondheid, levensstijl en drinkgewoontes. Daarnaast moesten ze om de haverklap allerlei tests ondergaan waarin vocabulaire, de staat om dingen te onthouden en mentale status op de proef werden gesteld. Uit deze tests bleek dat de personen die regelmatig een alcoholische versnapering tot zich namen, een hoger resultaat behaalden dan de personen die niet regelmatig drinken.

Enorme kanttekening

Of je nu dagelijks zonder enige schaamte naar de fles kan grijpen? Absoluut niet. De onderzoekers willen met dit onderzoek duidelijk maken dat er (nog) geen duidelijke connectie is tussen het verbeteren van de hersenen en het drinken van alcohol. Er kunnen allerlei andere factoren een rol spelen. Daar komt nog bij: er zit ook verschil in het type alcohol dat je drinkt. Zo bleek uit eerder onderzoek dat je beter een goeie pinot grigio of merlot kunt nuttigen, dan een flesje bier. Daarnaast zijn er ook nog tig onderzoeken gedaan die aantonen dat alcoholconsumptie niet goed voor je is. Dit ene onderzoek van de universiteit van Georgia is niet genoeg om al die andere onderzoeken dan maar overboord te gooien. Je kunt natuurlijk blijven proosten, maar wel echt met mate.

Lees ook: Mensen die veel alcohol drinken zijn vaak slimmer

Bron: Metro | Beeld: Unsplash