Onderzoek: meer groente en fruit eten dan aanbevolen heeft veel gezondheidsvoordelen 

groente

Hoe meer groente en fruit je eet, hoe meer voordelen 

We weten allemaal dat we iedere dag twee stuks fruit en twee ons groente zouden moeten eten. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de gemiddelde Nederlander daar lang niet aan komt. Maar er is ook een ander uiterste: mensen die veel meer eten dan die 200 gram. En wat blijkt? Meer eten dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heeft veel gezondheidsvoordelen.

De aanbevolen hoeveelheid

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente is volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad vastgesteld op 200 gram groente voor mensen tussen de 14 en 70 jaar oud. Vanaf je negende levensjaar kun je het best twee stuks fruit per dag eten. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om minstens 250 gram groente per dag te eten. Toch eten we gemiddeld ‘maar’ 143 gram groente en 112 gram fruit op en dag, zo blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (VCP) die jaarlijks wordt uitgevoerd door het RIVM. Slecht 16 procent van de Nederlanders komt wel dagelijks aan 200 gram groente en nog minder mensen, 13 procent, eet braaf twee stuks fruit. Over het algemeen eten we dus te weinig groente en fruit, maar wat nou als we juist méér dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgen?

Minder sterfterisico 

Het sterfterisico daalt aanzienlijk wanneer je dagelijks 375 tot 500 gram groente, fruit of peulvruchten per dag binnenkrijgt, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Population Health Research Institute. Hiervoor volgende de onderzoekers 7,5 jaar lang meer dan 135.000 mensen uit vijf verschillende continenten. De minste sterfgevallen waren binnen de groep die drie porties groente en fruit per dag aten. Het is echter wel zo dat de deelnemers het gewicht van groente en fruit bij elkaar optelden. 

Rauwe groente

Een opvallend detail dat naar voren kwam in het onderzoek: je hebt het meeste baat bij rauwe groenten. Hoe dat komt? Tijdens de bereiding verliezen groenten 20 tot 50 procent van hun vitaminen, vooral wanneer je ze te lang en/of te heet bereid. Het advies luidt dan ook: kook of bak je groente dus niet langer dan nodig is. 

Vijf porties per dag

Wetenschappers van University College London zien het liefst dat we vijf porties groente en fruit per dag eten. Dat komt neer op zo’n 375 gram groente en 300 gram fruit — een flinke hoeveelheid, dus. Daar krijg je echter wel een hoop gezondheidsvoordelen voor terug. Zo is de kans dat je vroegtijdig zal overlijden 42 procent minder wanneer je deze hoeveelheden aanhoudt. 

Hoe meer, hoe beter 

Een andere studie, die in het International Journal of Epidemiology werd gepubliceerd, gaat nog een stapje verder. Zij zeggen dat 800 gram groente per dag ideaal is. Volgens de wetenschappers heb je dan de minste kans op hart-en vaatziekten, kanker, beroertes en in het algemeen vroegtijdig overlijden. Kortom: hoe meer groente en fruit je eet, des te meer gezondheidsvoordelen je ervoor terugkrijgt. Maar door ‘slechts’ 200 gram groenten en twee stuks fruit per dag te eten maak je al een goed begin! 

Lees ook: Goed nieuws: meezingen blijkt ontzettend gezond te zijn

Bron: Womans Health | Beeld: Pexels