Onderzoek: twee mondkapjes bieden een betere bescherming dan één

De kans op coronabesmetting zou met 95 procent verminderen 

Inmiddels ga je waarschijnlijk nergens meer heen zonder mondkapje. Door de coronapandemie is het dragen van een mondmasker in publieke ruimtes de norm geworden. Echter kunnen we er voortaan beter twee meenemen. De bescherming zou bij een dubbel masker aanzienlijk beter zijn, zo blijkt uit nieuwe Amerikaanse studies.

Twee mondkapjes 

Het dragen van twee mondkapjes biedt een aanzienlijk betere bescherming tegen het coronavirus, zo blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd door Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Het concept heet ‘double masking’ — en dat zegt eigenlijk ook precies wat het is. Wellicht heb je al eens iemand gezien die twee maskers over elkaar droeg en vroeg je je af of dat echt effect had. Tot voorkort was dat onduidelijk, maar nu weten we meer. 

Kleinere kans op besmetting 

Volgens het CDC is er een grote kans dat het goed werkt om twee maskers over elkaar te dragen. Onderzoekers zeggen dat de kans op besmetting daarmee een stuk kleiner is. Hoeveel kleiner? Heel veel kleiner. Het risico op besmetting kan namelijk met 95 procent verminderen. En daarmee is het zeker de moeite waard om dit te proberen. 

Geen verplichting 

Het betekent natuurlijk niet dat je voortaan per se twee mondmaskers moet dragen. Het CDC wil vooral aan een groot publiek laten weten op welke manier ze zichzelf goed kunnen beschermen. 

Risico op verspreiding

Naast het feit dat de kans kleiner is dat je ziek wordt, bleek uit onderzoek ook dat het risico op verspreiding minder wordt. Het dragen van twee mondkapjes zou tot 80% minder besmettingen opleveren dan wanneer je er één draagt. “We willen het publiek duidelijk maken dat er een aantal simpele manieren zijn om de prestaties van je mondkapje te verbeteren”, zegt Dr. John Brooks, Chief Medical Officer voor COVID-19 van de CDC. 

Minimaal één mondkapje 

Er zijn natuurlijk ook nog steeds mensen die geloven dat het dragen van een mondkapje helemaal niets doet. En al is nu uit onderzoek gebleken dat het dragen van twee mondmaskers daadwerkelijk verschil maakt, blijft het sowieso de norm om minimaal één mondkapje te dragen in openbare ruimtes. “Weet je wat een goed begin zou zijn?” vraagt Fauci. “Als iedereen minstens één masker draagt. Dat zou al heel veel doen.” 

Proberen waard

Hoewel we in Nederland voorlopig dus nog aan de regels voldoen wanneer we één mondkapje dragen, kan het geen kwaad om er twee over elkaar te doen. Baat het niet dan schaadt het ook zeker niet, zullen we maar zeggen. Enne, tijdens deze koude winterdagen is het ook nog eens lekker warm! 

Lees ook: 5 veelgestelde vragen over de periode na je coronavaccinatie 

Bron: TipHero, Her | Beeld: Pexels, Anna Shvets