Onderzoek: een verkoudheid kan voorkomen dat je corona krijgt 

verkoudheid corona

Helaas hangt er ook een groot nadeel aan dit onderzoek

Een verkoudheid is één van de coronasymptomen, je zou dan ook niet verwachten dat dit juist kan helpen om een coronabesmetting te voorkomen. Toch is dit het geval, zo blijkt uit nieuwe onderzoek van Schotse wetenschappers. Hoe dat precies werkt? We leggen het uit. 

Rhinovirus

Het rhinovirus is vaak de oorzaak van een onschuldige verkoudheid. Hoewel je natuurlijk nooit blij wordt van een verkoudheid, brengt dit virus ook voordelen met zich mee. Het kan er namelijk voor zorgen dat het coronavirus tijdelijk uit je lichaam wordt verjaagd. Hoe werkt dat precies? Wanneer je met zowel het rhinovirus als het coronavirus besmet bent, ontstaat er een strijd tussen beide virussen in je lichaam. 

Strijd tussen virussen 

Er ontstaat een soort concurrentie tussen de verschillende virussen in je lichaam, leggen de onderzoekers van de universiteit van Glasgow uit. Er zijn eigenlijk twee scenario’s mogelijk wanneer een virus via bijvoorbeeld je neus, keel of ogen in je lichaam komt. Je lichaam kan de weg vrijmaken voor andere virussen door je afweersysteem te verslechteren, maar het kan ook het tegenovergestelde doen. In het tweede geval zet je lichaam als het ware de deur ‘op slot’, waardoor er geen andere ziekten kunnen binnendringen. 

Niet tegelijkertijd 

Het rhinovirus doet dat laatste scenario en is daarmee sterker dan corona. Wanneer je verkouden bent, is er dus eigenlijk geen ruimte voor het coronavirus. Het komt erop neer dat je maar één keer ziek kunt worden. Of door het rhinovirus, of door het coronavirus. Het is niet mogelijk dat je ze tegelijkertijd krijgt.

Verschillende scenario’s 

Om dit te onderzoeken hebben de wetenschappers cellen uit ons lichaam nagemaakt, waarop ze het rhinovirus én het coronavirus loslieten. Dit hebben ze op verschillende manieren en in verschillende scenario’s gedaan. Wanneer beide virussen tegelijkertijd met de cellen in aanraking komen, wint het rhinovirus. Wanneer iemand besmet raakte met het rhinovirus en daarmee een voorsprong van 24 uur opbouwde, had het coronavirus helemaal geen kans meer om zich in het lichaam te nestelen. “Geweldig nieuws! Want een hoge prevalentie van het rhinovirus kan nieuwe coronabesmettingen tegenhouden”, vertelt Pablo Murcia, één van de onderzoekers. 

Een ‘maar’

In de studie komt naar voren dat er ook een grote ‘maar’ is. Wanneer de verkoudheid over is en het rhinovirus je lichaam heeft verlaten, kan corona alsnog toeslaan. Je bent dus niet immuun na een verkoudheid — helaas. “Vaccinatie plus hygiënemaatregelen plus de interactie tussen virussen kan het aantal besmettingen flink verminderen, maar het maximale effect bereik je met vaccinatie”, besluit Murcia. 

Lees ook: Bewezen: coronavirus slaat harder toe tijdens pollenseizoen

Bron: BBC, Oxford Academic | Beeld: Pexels, Andrea Piacquadio