Onderzoek toont aan: deze voedingsmiddelen verlagen het risico op longkanker

Deze twee voedingsmiddelen breng je gemakkelijk in je dagelijkse routine

Ondanks dat we ons voortdurend focussen op welke producten, voedingsmiddelen en gewoontes het risico op longkanker verhogen, is het ook belangrijk om te achterhalen wat het risico op deze vreselijke ziekte verlaagd. We leven immers graag onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’. Goed nieuws, aangezien uit een recent onderzoek blijkt dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen het risico op longkanker kunnen verlaagd. 

En het is nog lekker ook!

Onderzoek

Uit een onderzoek van het Vanderbilt University Medical Center kwam een opvallend resultaat naar voren. De onderzoekers vergeleken de resultaten van 1,44 miljoen verschillende studies. Hieruit kwam naar voren dat het eten van yoghurt en vezels het risico op longkanker verlaagd. Personen met de hoogste yoghurt- en vezelinname hadden zo’n 33 procent minder kans om longkanker te krijgen dan de personen die nooit yoghurt en – bijna geen – vezels binnenkrijgen.

Hoe komt dit

Yoghurt en producten met veel vezels bevatten prebiotische en probiotische eigenschappen. Dit klinkt ingewikkeld, maar simpel gezegd zijn dit de gezonde bacteriën die de natuurlijke bacterieflora van het lichaam op een positieve manier beïnvloeden. Yoghurt en vezels zijn niet alleen van goede invloed op het verlagen van de kans op longkanker. Ook dragen de eigenschappen van deze voedingsmiddelen bij aan een goede spijsvertering en darmflora.

Eten maar

Meer yoghurt eten is natuurlijk niet heel ingewikkeld. Maar vezels? Die prop je ook gemakkelijk in je dieet. Je vindt vezels voornamelijk in noten, bessen, haver en groene groentes. Dit betekent niet dat je elke avond een bord vol met groentes en bessen moet te nuttigen, maar door deze voedingsmiddelen wat vaker te vermengen in gerechten doet het al veel goeds voor je lijf. Let wel op: té veel vezels zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Lees ook: 10 dingen die je niet en juist wél voor een doktersafspraak moet doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash