Was je handen nadat je deze 10 onschuldige dingen hebt aangeraakt

handen wassen

Het regelmatig wassen van je handen voorkomt een hoop narigheid

Je handen wassen na een wc-bezoek is natuurlijk de gewoonste zaak van de wereld. Maar dat een hele hoop andere zaken nog viezer zijn dan een wc-bril, dat wisten wij niet. Wil je hier liever niet over nadenken en leef je onder het motto ‘ach, een beetje viezigheid is goed voor de weerstand’? Krab dan nog maar eens goed achter je oren. Want door je handen vaker te wassen ligt een verkoudheid, griep of virus minder gauw op de loer. 

1. Geld

Contant geld: we nemen het zonder na te denken aan en stoppen het in onze portemonnee. Maar uit onderzoek blijkt dat al dit munt- en briefgeld enorm veel viezigheid op zich draagt. Zo werden er verschillende virussen, poepbacteriën, salmonella en bacteriën van geslachtsdelen op gevonden. Was dus na het aanraken van contant geld je handen.

2. Menukaarten

De menukaart in een restaurant: we grijpen ‘m met beide handen vast en duiken er nog net niet helemaal in. Uit onderzoek blijkt echter dat een gemiddelde menukaart bijna 200.000 verschillende bacteriën met zich meedraagt. Je kunt er natuurlijk niet aan ontkomen om de kaart aan te raken, maar was nadat je een keuze hebt gemaakt wel je handen.

3. Deurknoppen, handgrepen en hendels

Dit is je waarschijnlijk wel bekend. Het vastgrijpen van deurknoppen, hendels en handgrepen is niet heel erg hygiënisch. Vooral in openbare toiletten en het openbaar vervoer zitten de boel vol met bacteriën en viezigheid. Op pad geweest? Was dan bij thuiskomst altijd je handen.

4. Huisartspraktijken

De gemiddelde bezoeker bij een huisartspraktijk heeft iets onder de leden – dit is immers de reden dat je komt, toch? Denk daarom een extra keer na wanneer je een deurklink, armleuning of de pen bij de balie vastgrijpt.

5. Dieren

Een flinke knuffel met je hond of de kat van de buren een aai over z’n bol geven? Grote kans dat je vervolgens niet je handen wast. Toch zou dit volgens experts eigenlijk wel moeten. Dieren kunnen verschillende ziekten bij zich dragen, die ook voor mensen gevaarlijk kunnen zijn.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2