Is op een openbaar toilet zitten nu echt zo slecht voor je?

De meesten doen zo nu en dan weleens hun behoefte op een openbaar toilet

Je hebt de ploffers en je hebt de hangers. Al enig idee waar we het over hebben? Inderdaad, over het toiletteren op een openbaar toilet. De een vindt het geen probleem om op de wc-bril te gaan zitten en de ander hangt toch liever boven de soms toch wel smoezelig ogende toiletbril, want ‘je weet maar nooit’. Maar is het echt zo slecht om op een openbaar toilet je gang te gaan?

Deskundigen stellen dat het allemaal hartstikke meevalt.

Risico

Het klopt inderdaad dat een toiletbril niet brandschoon is, maar dat is die thuis vaak ook niet. Je kunt er ook geen soa aan overhouden en de kans dat je er een andere ziekte oploopt is heel erg klein, zeer onwaarschijnlijk zelfs. “Op de toiletbril zitten brengt geen grote risico’s met zich mee. Het risico zit ‘m enkel in het met de handen aanraken van oppervlakken met de bacteriën. Deze kun je dan vervolgens binnenkrijgen via de mond, omdat ze aan je handen zitten”, vertelt Michael Pantella, klinische professor in de epidemiologie aan de University of Iowa aan Well + Good. Het probleem zit ‘m dus in wat je doet nadat je het toilet verlaat. Was je je handen niet na het bezoekje aan het toilet? Dan kun je de tig bacteriën die er zitten binnenkrijgen via je mond.

Immuunsysteem

Het enige scenario waarin je voorzichtig moet zijn, is wanneer je een open wondje hebt aan bijvoorbeeld je billen. Dokter Ernest Brown waarschuwt dat de kans op een infectie groter is als je bacteriën in die open wond krijgt. Maar verder is het risico dat je iets oploopt op het openbaar toilet superklein. “Als je gezond bent, verkeert je immuunsysteem in een goede staat. Je huid doet al het werk dan naar behoren en de eerste huidlaag weert infecties af”, verklaart Dr. Brown.

Lees ook: De reden waarom je kat je volgt als je naar de wc gaat

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash