Operatie in het verschiet? Dit zorgt voor minder behoefte aan pijnstilling achteraf

pijnstilling

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt hoe je de dosis pijnstilling kan verminderen

Een operatie waarbij je als patiënt naar de laatste zomerhit aan het luisteren bent. Als het aan onderzoekers van het Erasmus MC ligt, dan zou dit de normaalste zaak van de wereld kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat het luisteren van muziek voor, tijdens of na de operatie de behoefte aan pijnstillende medicatie vermindert. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Het voorkomt verslavingen aan zware pijnstillende medicatie.

Muziek

Door voor, tijdens en na de operatie te genieten van muziek door je koptelefoon, wordt een flinke hoeveelheid pijnstilling vermeden. Daarnaast zouden er ook tijdens de operatie minder narcosemiddelen en spierontspanners nodig zijn. En dit allemaal door een stukje muziek in je oren.

Onderzoek

Maar hoe is dit mogelijk? De onderzoekers van het Erasmus MC namen de resultaten van 55 eerder uitgevoerde studies onder de loep. Hierbij kregen sommige proefpersonen wel muziek ’toegediend’ en sommige niet. Het bleek dat de groep die muziek hoorde na de operatie minder verslavende pijnmedicatie nodig had dan de mensen die dezelfde operatie ondergingen zonder muziek.

Verslavend

Pijnstillende medicatie wordt vaak nog lang na de operatie door de patiënten gebruikt. Hans Jeekel, de leider van het onderzoek, vertelt: “Dit is een nieuwe behandeling met muziek, die geen bijwerkingen geeft, vrijwel geen geld kost, maar wel geld gaat besparen.” Volgens hem raakt namelijk 1 op de 15 mensen die verslavende pijnstilling toegediend krijgt, hier ook verslaafd aan.

Goed kiezen

Voordat je je favoriete heavy metal- of hardrock-nummer opzet, kan je beter nog even verder zoeken. Want helaas geldt deze manier van ‘pijnstillen’ niet voor elk muziekgenre. Een bepaald ritme, een aantal pauzes en harmonieën moeten voorkomen in het stukje muziek. Je hart zal zich namelijk aanpassen aan het ritme van de muziek. Even goed zoeken dus!

Lees ook: Thierry Baudet laat andere kant zien én is openhartig over zijn liefdesleven

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash