Opgeblazen gevoel tijdens de hitte? Hier kan het aan liggen

opgeblazen gevoel

Met deze tips zit je weer lekkerder in je vel

Veel mensen hebben op warme dagen last van vochtophopingen, traagheid en een opgeblazen gevoel. Heel normaal, maar goed voelt het niet. Door te weten waar het opgeblazen gevoel vandaan komt, kun je er gelukkig iets aan doen.

Lichamelijke ongemakken

Het lijkt soms wel alsof ons lichaam een haat-liefdeverhouding heeft met de warmte. Aan de ene kant helpt het zonnetje om ons vrolijker te voelen en de nodige vitamine D aan te maken. Aan de andere kant moeten we tijdens de hitte voortdurend behoed zijn op verbranding, uitdroging en andere ongemakken. Zo krijgen veel mensen op warme dagen te maken met opgezwollen handen en voeten en een opgeblazen gevoel.

Reguleren van de temperatuur

Voedingsdeskundige Clarissa Lenherr weet te verklaren waarom we ons zo opgezwollen kunnen voelen als het kwik stijgt. “Als reactie op de hoge temperaturen gaat je lichaam zweten om de warmte kwijt te raken. Daarmee verlies je water. Als je niet voldoende water drinkt om dit verlies te compenseren, kun je uitgedroogd raken. Je hebt dan een tekort aan water en elektrolyten, waardoor je spijsvertering van slag raakt. Daardoor ontstaat het opgeblazen gevoel”, legt Lenherr uit aan Red.

Traagheid en snacks

“Een ander symptoom van uitdroging is traagheid”, gaat Lenherr verder. Niet zo vreemd dus dat je op een warme dag liever lui achterover ligt. Helaas kun je daarmee juist het opgeblazen gevoel verergeren, legt Lenherr uit. “Wanneer we minder energie hebben, grijpen we sneller naar voedsel om onze energie weer aan te vullen. Vaak zijn dit zoete snacks, zoutjes of producten met cafeïne. Dit etenswaar kan juist een nog heviger opgeblazen gevoel uitlokken.”

Wil je het opgeblazen gevoel verminderen? De tips op de volgende pagina kunnen je daarbij helpen.

Pagina 1/2