Overmatig zweten: wat kun je ertegen doen?

Heb jij altijd zweetvlekken in je shirt? 

Na een fietstocht met haast én 30 graden, een rondje sportschool met je nét iets te sportieve vriend(in) of een hele belangrijke presentatie op je werk: het veroorzaakt klotsende oksels en wellicht een druppeltje op je voorhoofd. Geen zorgen, dit is normaal. Toch komt bij de één een zweetaanval net iets vaker voor dan bij de ander. Belemmert al dat zweten je in het dagelijks leven? Dan kan dat enorm vervelend zijn. 

Peentjes zweten!

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen waardoor je (veel) kunt gaan zweten. Een hete zomerdag of een sportieve inspanning veroorzaken zweet. Daarnaast kunnen ook emoties zoals angst, stress of seksuele opwinding zweet veroorzaken. Ten slotte zorgen medische redenen ook voor overmatige transpiratie. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde medicijnen, de overgang of overgewicht.

Too much

Heb jij het idee dat jij altijd veel meer zweet dan anderen? Dat kan, aangezien dit niet bij iedereen gelijk is. Het is lastig om te bepalen vanaf welke hoeveelheid zweet er sprake is van overmatige transpiratie. Zweet kan namelijk niet echt gemeten worden. Huisarts Edwin de Vaal legt aan NU.nl uit: “Er wordt gesproken van overmatig zweten als je er zelf sociale en maatschappelijke problemen door ervaart. Als je bepaalde gebeurtenissen vermijdt, omdat je dan misschien zou kunnen gaan zweten.”

Wat te doen?

Allereerst: check de oorzaak. Heb je het idee dat je zweet door overgewicht? Probeer dan af te vallen. Zweet je door angst of stress? Pak dit dan ook bij de bron aan. Wanneer dit soort factoren niet aan de orde lijken te zijn, is het slim om de volgende ‘anti-zweet tips’ eens te proberen:

  • Draag luchtige kleding van katoen, wol of linnen.
  • Drink niet teveel cafeïne en alcohol.
  • Vermijd sterk gekruid en pittig eten.
  • Trek vaker schone kleding aan.
  • Gebruik een deodorant met aluminiumzouten en breng deze aan voordat je gaat slapen.
  • Was jezelf regelmatig, maar wees zuinig met zeep.
  • Droog jezelf goed af na het douchen of wassen.

Arts

Helpen alle maatregelen niet, maar wil je wel graag van die zweetaanvallen af? Bezoek dan eens een arts. Volgens De Vaal is dit helemaal niet gek. “Er zijn veel instellingen die behandelingen tegen overmatig transpireren aanbieden. Overleg dit wel eerst goed met je eigen huisarts, om te achterhalen wat voor jou het verstandigst is om te doen.”

Lees ook: Vier op de tien mensen wassen hun gezicht op de verkeerde manier

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: NU | Beeld: Unsplash