6 mogelijke verklaringen voor haar op de kin bij vrouwen

kin

Dit kunnen de haren op je kin je vertellen over je gezondheid

Het is niet echt een onderwerp om zomaar aan te snijden tijdens een theekransje bij de buurvrouw, maar zo nu en dan prijkt opeens een donkere haar op de kin. Snel eruit trekken en geen aandacht meer aan besteden, lijkt het credo van veel dames. Maar hoe kom je eigenlijk aan die haartjes?

Haargroei bij vrouwen, dat verschijnt in een mannelijk patroon, wordt ook wel hirsutisme genoemd.

Androgeen

“Hirsutisme wordt meestal veroorzaakt door een toename van de productie van het mannelijke hormoon genaamd androgeen of door een verhoogde gevoeligheid van de huid voor androgeen”, ligt Elizabeth May uit aan Cosmopolitan. Elizabeth is werkzaam als bij the Private Skin Laser Clinic in Hampstead.

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je lichaam opeens meer mannelijke hormonen aanmaakt of waarom je huid hier opeens gevoeliger voor wordt, namelijk:

Je hebt het Syndroom van Cushing

Volgens Elizabeth May kan ook het Syndroom van Cushing voor extra haargroei zorgen. Een veelvoorkomend syndroom is het niet. 1 op de 50.000 mensen krijgt het, maar vrouwen hebben wel een veel hogere kans dat ze het krijgen dan mannen. Het Syndroom van Cushing is een hormoonaandoening die wordt veroorzaakt door het hormoon cortisol. Niet alleen kun je er behaarder van worden, maar het kan ook zorgen voor gewichtstoename, een verhoogde kans op blauwe plekken en minder sterke botten en spieren.

Je hebt PCOS

PCOS is een syndroom waarbij vochtblaasjes (kleine cysten) zich in de eierstokken vormen, waardoor de eisprong en ook de menstruatie uit kan blijven. Alsof dat niet vervelend genoeg is, is je hormoonhuishouding ook nog eens in de war. Dit kan ervoor zorgen dat vrouwen met PCOS meer beharing hebben.

Je gewicht speelt een rol

Krijg je opeens af en toe haren op je kin en ben je opeens aangekomen of juist afgevallen? Dan kunnen daar volgens Elizabeth twee redenen voor zijn. “Overgewicht verstoort de balans van je hormonen”, vertelt ze. En juist die hormonen hebben invloed op je haargroei. Maar niet alleen overgewicht kan dit verstoren, ook mensen die veel afvallen kunnen hiermee te maken krijgen. Bij een te extreem gewichtsverlies kunnen hele kleine dunne haartjes op de huid verschijnen. Dit staat bekend als lanugo.

Je slikt bepaalde medicatie

De meeste medicatie heeft niet de bijwerking dat je overbeharing ervaart, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Met name hevige medicatie kan dit veroorzaken, zoals chemotherapie en bepaalde medicijnen voor epilepsie. Ook zijn er nog de ‘medicijnen’ die je helemaal niet hoort te nemen die hiervoor kunnen zorgen. Zoals anabole steroïden die illegaal worden geslikt in de (top)sportwereld.

Je wordt ouder

Er hoeft helemaal geen sprake te zijn van bepaalde syndromen wanneer je meer gezichtsbeharing ervaart. Het kan ook simpelweg komen doordat je ouder wordt. “Het is iets natuurlijks dat je hariger wordt als je wat ouder wordt, met name tijdens de menopauze”, verklaart Elizabeth.

Lees ook: 11 tekenen dat je hoofdpijn eigenlijk migraine is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels