6 mogelijke verklaringen voor haar op de kin bij vrouwen

kin

Dit kunnen de haren op je kin je vertellen over je gezondheid

Het is niet echt een onderwerp om zomaar aan te snijden tijdens een theekransje bij de buurvrouw, maar zo nu en dan prijkt opeens een donkere haar op de kin. Snel eruit trekken en geen aandacht meer aan besteden, lijkt het credo van veel dames. Maar hoe kom je eigenlijk aan die haartjes?

Haargroei bij vrouwen, dat verschijnt in een mannelijk patroon, wordt ook wel hirsutisme genoemd.

Androgeen

“Hirsutisme wordt meestal veroorzaakt door een toename van de productie van het mannelijke hormoon genaamd androgeen of door een verhoogde gevoeligheid van de huid voor androgeen”, ligt Elizabeth May uit aan Cosmopolitan. Elizabeth is werkzaam als bij the Private Skin Laser Clinic in Hampstead.

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je lichaam opeens meer mannelijke hormonen aanmaakt of waarom je huid hier opeens gevoeliger voor wordt, namelijk:

Je hebt het Syndroom van Cushing

Volgens Elizabeth May kan ook het Syndroom van Cushing voor extra haargroei zorgen. Een veelvoorkomend syndroom is het niet. 1 op de 50.000 mensen krijgt het, maar vrouwen hebben wel een veel hogere kans dat ze het krijgen dan mannen. Het Syndroom van Cushing is een hormoonaandoening die wordt veroorzaakt door het hormoon cortisol. Niet alleen kun je er behaarder van worden, maar het kan ook zorgen voor gewichtstoename, een verhoogde kans op blauwe plekken en minder sterke botten en spieren.

Je hebt PCOS

PCOS is een syndroom waarbij vochtblaasjes (kleine cysten) zich in de eierstokken vormen, waardoor de eisprong en ook de menstruatie uit kan blijven. Alsof dat niet vervelend genoeg is, is je hormoonhuishouding ook nog eens in de war. Dit kan ervoor zorgen dat vrouwen met PCOS meer beharing hebben.

Meer redenen lees je op de volgende pagina.

Pagina 1/2