Plotseling last van rode, jeukende bultjes? Dit zou het weleens kunnen zijn…

De rode, jeukende bultjes zijn een veelvoorkomende klacht in de lente

Het kan zomaar ontstaan: vervelende rode, jeukende bultjes die niet meer weg lijken te gaan. Heb je toevallig in de zon gezeten? Dan zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat je last hebt van zonneallergie. 

Lentekwaal

Zonneallergie komt voornamelijk voor in de lente, wanneer je huid nog niet is blootgesteld aan de zon en hier dus nog niet aan is gewend. Maar ook als je in de herfst of winter een zonnige plek bezoekt kun je er last van krijgen. Zonneallergie kan zomaar ontstaan, zelfs als je voorheen wel goed tegen de zon kon. Krijg je last van allergie door de zon, dan krijg je spontaan rode, jeukende bultjes, blaasjes of vlekken op de plekken van je huid die zijn blootgesteld aan de zon. De bultjes komen binnen enkele uren of dagen na blootstelling.

Voorkomen

De bultjes die veroorzaakt worden door de zonneallergie verdwijnen meestal binnen enkele dagen weer, mits je in die dagen wel gewoon uit de zon blijft. Ondervind je heel veel klachten van de bultjes of blaasjes, dan kun je medicijnen voorgeschreven krijgen door de huisarts. Overigens kun je ook last van de allergische klachten krijgen wanneer het bewolkt is of wanneer je achter glas hebt gezeten. Zelfs met (dunne) kleding aan kun je last krijgen van de klachten. Op de volgende pagina lees je hoe je de uitermate vervelende allergie kunt voorkomen.


Pagina 1/2