Tabaksbeleid aangescherpt: accijns flink omhoog en minder rookplekken

rokers tabaksbeleid

Deze afspraken zijn gemaakt om de gezondheid van de Nederlandse bevolking te verbeteren

Wie nog graag een sigaretje opsteekt mag in de loop van 2020 even extra achter de oren krabben. Het doel om het aantal rokers in Nederland te minimaliseren wordt doorgezet. Zo wordt de accijns – de belasting op pakjes sigaretten en shag – verhoogd, is Schiphol volledig rookvrij en is het bijna onmogelijk om op het station nog een pakje sigaretten te scoren.

De prijzen gaan omhoog

Om het roken een stuk minder aantrekkelijker te maken, wordt de belasting op tabak in Nederland nogmaals flink opgeschroefd. Begin dit jaar werd de accijns al met 14 cent verhoogd. Inmiddels is bepaald dat daar nog 1 (!) euro per pakje sigaretten of shag bij opgeteld mag worden. Deze verhoging is afgesproken met het Nationale Preventieakkoord om de gezondheid van de Nederlandse bevolking te verbeteren.

Rookvrij Schiphol

Niet alleen de accijns is verhoogd, maar ook het aantal rookruimtes in Nederland zijn flink verminderd. Voorheen kon je nog in een rookruimte achter de douane een sigaret opsteken, nu kan dat niet meer. Deze rookruimtes zijn inmiddels allemaal verwijderd. Roken na het inchecken? Dat zit er anno 2020 niet meer in – mits je een flinke bekeuring van de Koninklijke Marechausee wilt ontvangen.

Verbod op het station

Wie nog snel een pakje sigaretten bij de kiosk op het station wil halen, heeft pech. De NS besloot onlangs om de 136 verkooppunten geen rookwaren meer te laten verkopen. Nog niet alle ketens op het station hebben de verkoop gestopt, maar kiosken en StationsHuiskamers zijn al om. Daarnaast is roken op sommige perrons nu nog toegestaan, maar NS en ProRail willen dat uiterlijk 1 oktober alle stations volledig rookvrij zijn.

Lees ook: Heleen van Royen bezorgd om dochter: ‘Mijn bange moederhart draait overuren’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash