Ben jij een rommelkont? Grote kans dat je meer last hebt van stress

Een rommelige omgeving heeft invloed op je gedrag en humeur

Laat jij je spullen regelmatig slingeren? Wanneer je eettafel, bureau of nachtkastje bezaaid is met spullen, is de kans groot dat je ook meer gestresst in het leven staat. Tenminste, dat is wat onderzoek lijkt aan te duiden. Sloddervossen zijn namelijk gevoeliger voor bepaalde slechte gewoonten. Tijd om de zakdoekjes, kopjes, papierwerk, kruimels en ander rommel voor eens en altijd van tafel te vegen.

Aandacht en energie

Alle spullen die je om je heen verzamelt, vragen aandacht en energie. Dat kan heel onopgemerkt gaan. Bij elke blik die je werpt op de vieze vaat op je bureau, bijvoorbeeld, wordt je brein eraan herinnerd dat je de keuken nog moet opruimen. Bij de aanblik van een stapel post krijgen je hersenen een seintje dat de rekeningen nog betaald moeten worden, enzovoort. Rommelkonten zijn daardoor eerder afgeleid en vermoeid. Is je werkomgeving ook niet goed opgeruimd? Dan kan dit zelfs ten koste gaan van je productiviteit.

Verkeerde keuzes

De nadelen van een slecht opgeruimde omgeving reiken verder dan concentratieproblemen. Onderzoek toont aan dat sloddervossen op sommige gebieden ook sneller verkeerde keuzes maken. Zo zouden mensen die omringd worden door troep meer uitstelgedrag vertonen. Niet alleen de rotzooi, maar ook de klusjes die nog geklaard moeten worden blijven daardoor langer liggen. Daarnaast sluipen ongezonde gewoontes er makkelijker bij in bij sloddervossen. Ze kiezen vaker voor junk food en doen minder aan sport. Tot slot maken rommelige mensen meer cortisol, oftewel stresshormoon, aan. Dat heeft directe gevolgen voor hun stemming en stressniveaus. Zo voelen zij zich eerder opgejaagd en somber.

Bezem erdoor

Het goede nieuws is: opruimen helpt écht. Ook als je daar als geboren chaoot niet van houdt. Onderzoek van Princeton University wijst namelijk uit dat mensen zich na een opruimsessie beter kunnen concentreren. En dat niet alleen, ook zou een opgeruimde omgeving ervoor zorgen dat je meer ontspant, effectiever werkt en je blijer voelt. Tijd om de bezem door het huis te halen! Wil je blijvend genieten van een opgeruimd huis? Leer jezelf dan deze gewoonten aan.

Lees ook: Rommeltje in huis? Deze kamer moet je als eerste opruimen

Bron: AD | Beeld: Pexels