Last van rugklachten? Dit is waarom je er niet te lang mee moet rondlopen

Loop niet te lang met rugklachten rond

Rugklachten zijn over het algemeen een brede term voor het hebben van pijn of ander ongemak aan de rug. Veel mensen hebben last van rugklachten. Dit kan in een korte periode gebeuren of chronische rugpijn zijn. Weet je niet precies waar de pijn vandaan komt? Ga dan naar de huisarts voor een diagnose. Te lang met rugklachten rondlopen kan namelijk vervelende gevolgen hebben.

Ervaar jij deze klachten? Dit is wat je het beste kunt doen.

Te lang wachten

Door te lang met rugpijn door de lopen, kan het alleen maar lastiger worden om de rugpijn te behandelen. Vaak geldt: hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Raadpleeg altijd de huisarts als je last hebt van rugklachten.

Soorten rugpijn

Rugpijn kan in twee categorieën worden opgedeeld: specifieke- en aspecifieke rugpijn. In de eerste categorie worden rugklachten veroorzaakt door rugletsel, zoals bijvoorbeeld schade aan de wervelkolom (ruggengraat), de zenuwen die langs de wervelkolom lopen of de spieren in de rug. Specifieke rugpijn is bij 1 tot 5 procent van de patiënten vast te stellen, omdat er een specifieke oorzaak voor de pijn is. Dit kan een hernia zijn, een ingezakte of gebroken wervel door osteoporose, de ziekte van Bechterew, een tumor of een ontsteking van de wervels en artrose.

Mogelijke oorzaken

Aspecifieke rugpijn komt verreweg bij de meeste mensen voor. Er kan in dit geval geen specifieke oorzaak gevonden worden voor de aanhoudende klachten. In de onderrug komt dit veelal voor. Dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Mogelijke oorzaken die aspecifieke rugpijn kunnen veroorzaken zijn:

  • Verkeerde lichaamshouding
  • Rug vaak en lang inspannen
  • Verkeerde of te snelle manier van tillen
  • Overgewicht
  • Stress
  • Veel autorijden
  • Zwangerschap

Behandeling

Heb je vaak last van rugklachten? Loop hier dan niet te lang mee rond, maar raadpleeg een huisarts om een oorzaak vast te kunnen stellen. Met name als de pijn zeer hevig is, langer dan zes weken aanhoudt, tintelingen of een doof gevoel geeft of uitstraalt naar andere plekken. Een huisarts is in staat om een diagnose vast te stellen en je op de juiste manier te behandelen om de klachten te verminderen.

Lees ook: Spit in je onderrug: ‘Moet je rust houden of juist bewegen?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Gezondheidsplein | Beeld: Unsplash