Denk je dat iemand liegt? Aan deze signalen kun je een leugen herkennen

leugen herkennen

Let op deze lichaamstaal om te zien of iemand een leugentje vertelt

Iedereen vertelt weleens een leugen. Je liegt als je zegt van niet. Volgens de meeste mensen moet een leugentje om bestwil kunnen. Toch kan het niet fijn zijn als iemand tegen je liegt. Vaak is het aan iemands lichaamstaal af te lezen of diegene de waarheid spreekt of niet. Let daarom op deze zeven signalen om een leugen te herkennen. 

Leugens

Een leugen vertellen is zo vreemd nog niet. Gemiddeld vertellen we er zelfs twee per dag. Toch zijn we niet altijd even goed in het herkennen van een leugen. In slechts 54 procent van de gevallen herkennen we of iemand de waarheid spreekt of niet. Helaas is het niet zo makkelijk als bij Pinokkio, wiens neus groeit als hij een leugentje aan het vertellen is. Maar er zijn wel andere signalen waar je op kunt letten.

1. Gezicht aanraken

Onze neuzen groeien dan wel niet als we de waarheid niet spreken, maar onbewust gaat ons gezicht wel jeuken. Vaak gaat iemand die aan het liegen is dan ook aan zijn gezicht zitten, om de aandacht op iets anders dan de leugen te richten.

2. Gesloten ogen

Wanneer iemand steeds zijn ogen even gesloten houdt, zo’n twee seconden, kan dit erop wijzen dat hij liegt. Het sluiten van je ogen werkt namelijk als een soort verdedigingsmechanisme.

3. Observeren

Om te weten of iemand de waarheid spreekt of niet, kun je dus naar diens lichaamstaal kijken. Maar daarvoor is het wel belangrijk om te weten hoe deze persoon zich normaal gedraagt. Praat daarom ook over koetjes en kalfjes om te kijken hoe hij normaal gedraagt. Misschien heeft je gesprekspartner altijd wel een tic dat hij met zijn schoen tikt of aan zijn oor zit. In dat geval wijst zulke lichaamstaal er dus niet op dat hij aan het liegen is. Hij doet het immers vaker.

Lees op de volgende pagina nog vier signalen om een leugen te herkennen.

Pagina 1/2