Slaapverlamming: ‘Het is één van de engste slaapproblemen die er zijn’

slaapverlamming

Wij vertellen je wat een slaapverlamming eigenlijk is

De één snurkt en de ander wandelt slapend het huis door: slaapstoornissen zijn er in alle soorten en maten. Er zitten flink wat verschillen tussen, aangezien het ene stoornis heftiger kan zijn dan het ander. Een slaapverlamming is één van de meest heftige slaapproblemen die er zijn. Weet jij niet wat een slaapverlamming precies inhoudt? Geen zorgen, wij vertellen je er alles over.

Naar schatting heeft zo’n 25 procent van de bevolking last van slaapverlamming.

Angstaanjagend

Bij een slaapverlamming is het tijdens het ontwaken niet mogelijk jezelf te kunnen bewegen. Stel je voor: je opent je ogen, bent je bewust van de omgeving en het feit dat je wakker bent, maar je kan niet bewegen. Dit is enorm schrikken, aangezien je compleet de controle over je eigen lichaam kwijt bent geraakt. Of het nog erger kan? Ja, je kunt ook nog eens gaan hallucineren. Je droomwereld wordt hierbij geprojecteerd in de ‘echte wereld’, waardoor je droom levensecht lijkt. Een slaapverlamming kan wel tot een aantal minuten duren. Heftig!

Hoe komt dit

Je vraagt je natuurlijk af: hoe is dit in hemelsnaam mogelijk. Ben je dan wel echt wakker? Of droom je dat je wakker bent? Shocking: het is gewoon echt. Tijdens je slaap kom je op den duur in de REM fase. In deze fase zorgt je lichaam ervoor dat we niet bewegen. Je brein schakelt dit uit, zodat je niet tijdens een droom waarin je aan het zwemmen bent, enorm met je armen gaat zwaaien. Word je (half) wakker nog vóór de REM fase volledig is afgerond, dan komt een slaapverlamming tot stand.

25 procent

Het is niet officieel aangetoond, maar naar schatting heeft zo’n 25 procent van de bevolking last van een slaapverlamming. Vooral tieners hebben vaak te maken met een slaapverlamming, waarna dit op een later tijdstip in het leven terug kan keren. Daarnaast komt een slaapverlamming ook vaak voor bij mensen met een wisselend slaapschema, een slaaptekort, een psychisch probleem en bij rugslapers.

Gevaarlijk

Ondanks dat je het niet zou verwachten, is een slaapverlamming niet gevaarlijk. Het is een heftig, intens en angstaanjagend gevoel, maar richt verder geen schade aan. Het kan daarentegen wel zorgen voor een minder goede nachtrust en angst om te gaan slapen. Dat is natuurlijk allesbehalve prettig. Heb je vaak last van een slaapverlamming? Bezoek dan voor de zekerheid een huisarts, zodat er gekeken kan worden naar een eventuele oorzaak.

Lees ook: Sportiever worden? Met deze 7 tips houd je het vol!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash