Dit is waarom een somber gevoel het gevolg is van weinig slaap

Voel jij je allesbehalve vrolijk na een aantal slechte nachten? 

Een goede nachtrust is voor de één heel vanzelfsprekend, terwijl dit voor de ander een dagelijks – of ook wel nachtelijk – probleem is. Veel wakker worden, moeilijk in slaap komen en moe wakker worden: het is allemaal geen pretje. Grote kans dat je de volgende dag niet lekker in je vel zit en je afvraagt waarom je zo’n somber gevoel met je meedraagt. Geen zorgen, dit sombere gevoel is heel normaal. Je kunt het zien als een reactie van je lichaam op al die gemiste uurtjes rust. Wij leggen je uit hoe dit zit!

In de ergste gevallen ligt een depressie op de loer.

Slaaptekort

Dat negatieve emoties en slaapgebrek hand in hand gaan, blijkt uit diverse onderzoeken. Slaap je slecht? Dan voel je je al gauw somber. Voel je je somber? Grote kans dat je nachtrust niet optimaal is. Je lichaam heeft slaap nodig om zich te herstellen van alle inspanningen die je brein die dag heeft moeten doorstaan. Wanneer je brein daar ‘s nachts niet aan toe komt, krijg je langzaamaan problemen. Er kunnen dan drie dingen misgaan: je brein wordt minder gevoelig voor serotonine, de hippocampus krimpt en de amygdala raakt in de war. No worries: we leggen je uit wat dit betekent.

Serotonine

Serotonine is het stofje dat bepalend is voor je stemming. Mensen die lijden aan een depressie zijn minder gevoelig voor deze stof, waardoor ze zich ‘leeg’ of somber voelen. Slaap je een paar dagen te weinig? Dan gebeurt er hetzelfde: je lichaam is minder gevoelig voor deze stof.

Hippocampus

De hippocampus is het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor je geheugen en emoties. Bij een flink slaaptekort krimpt je hippocampus en raakt dit deel enigszins verstoord. Je kunt hierdoor minder goed met emoties omgaan.

Amygdala

Wanneer je hele korte nachten maakt, draait een deel van je hersenen overuren. Dit deel, de amygdala, zorgt er vervolgens ook voor dat je je somberder voelt. Peter Meerlo, neurobioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt aan Vrij Nederland uit hoe dit zit: “Normaal gesproken wordt de amygdala geremd door de prefrontale cortex – het regulerende deel. Die zorgt er normaal gesproken voor dat de emoties die we voelen, passen bij de huidige situatie. De prefrontale cortex is echter heel gevoelig voor slaaptekort. De ‘rem’ op de amygdala werkt niet goed en je gaat heel overdreven reageren.”

Lees ook: Slaap je vaak slecht? Probeer deze voedingsmiddelen ‘s avonds niet te eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash