Spataderen, wat zijn het en hoe worden ze behandeld?

spataderen
Dit is de oplossing tegen spataderen

Veel vrouwen, maar ook mannen, krijgen last van dit kwaaltje: spataderen. Meestal komen ze met leeftijd, maar ook jonge meiden kunnen al last krijgen van de onsierlijke aders. Er zijn (dure) behandelingen in het ziekenhuis, maar die worden vaak niet vergoed en werken ook niet altijd. Gelukkig is er ook een behandeling die wél werkt.

Spataderen zijn verleden tijd.

Spataderen

Spataderen ontstaan als je ouder wordt door zwaartekracht. De mens is zo geëvolueerd dat we niet meer op vier poten lopen, maar op onze twee benen. Helaas is ons vatensysteem daar nog niet helemaal op aangepast, waardoor er spataderen ontstaan door de ‘zware’ druk op onze benen. Ook krijgen sommige vrouwen er last van door een hormoonpiek tijdens de zwangerschap. Als laatste is er nog een erfelijke aandoening waardoor ook jonge mensen last kunnen hebben van spataderen.

Niet mooi

Veel mensen vinden spataderen niet mooi en schamen zich ervoor. Soms worden spataderen zo erg dat het lijkt alsof je blauwe plekken hebt op je kuiten of in je knieholtes. Om deze cosmetische reden laten vooral veel dames hun spataderen weg laseren. Spataderen kunnen ook een medische reden hebben, dan komt het door een lekkende ader. Dan moeten ze met een ingreep verwijderd worden.

Laserbehandeling

Ook Wies Verbeek van Blow had spataderen op haar linkerbeen. Zij kreeg een laserbehandeling om dit te verhelpen, maar dit haalde niets uit. Ze zag juist dat de spataderen steeds erger werden. De kleine, spinnenwebachtige adertjes waren verdwenen, maar de grote blauwe aderen werden juist steeds duidelijker zichtbaar. Toen ging Wies op zoek naar een betere behandeling, waardoor ze bij de fleboloog uitkwam.

Fleboloog

De fleboloog vertelde Wies dat als je de kleine adertjes weg lasert zonder de grote, onderliggende ader aan te pakken, dat je ‘dweilt met de kraan open’. Daarom pakt ze bij deze behandeling juist de onderliggende ader aan. Er wordt een schuimachtige vloeistof in gespoten waardoor de aderen meteen verdwijnen. Dit heet Foamsclerose. Deze behandeling pakt dus echt de bron van het probleem aan, als het cosmetisch is tenminste, waardoor spataderen écht verdwijnen. De behandeling duurt 20 minuten en doet, behalve de kleine prikjes met de naald, geen pijn.

Huisarts

Heb jij spataderen? Ga dan altijd even langs je huisarts voor een doorverwijzing. Wellicht zijn ze zo erg dat je behandeling vergoed kan worden door de verzekering. Ook moet er altijd gecontroleerd worden of jouw spataderen medisch of cosmetisch zijn. De Foamsclerose behandeling van Wies kostte 195 euro en werd, omdat het een cosmetische ingreep was, niet vergoed.

Bekijk het verhaal van Wies hier:

Lees ook: Etalagebenen tijdens het lopen; dit zijn de symptomen en zo kom je er vanaf!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pexels