Wees gewaarschuwd: dit zijn de symptomen van emotionele uitputting

Ben jij over je emotionele grenzen gegaan?

Het kan natuurlijk een keer zo zijn dat je een rotdag hebt. Want laten we eerlijk zijn: het leven gaat niet altijd over rozen en is niet iedere dag even leuk. Maar voel je je structureel belabberd, dan kan het zo zijn dat je emotioneel uitgeput bent. 

Zo kun je emotionele uitputting herkennen.

Opgebrand

Emotionele uitputting hangt nauw samen met het hebben van een burn-out: vaak is het zelfs een van de onderdelen ervan. Emotionele uitputting begint vaak met teveel van jezelf vragen maar ook toestaan dat anderen misbruik van je maken. Je durft simpelweg geen ‘nee’ te zeggen en gaat altijd maar door. Maar, uiteindelijk ben je een keer opgebrand. Je kunt de kleinste verzoeken niet meer aan en je hebt emotioneel gezien je grens bereikt. Hoe weet je of je last hebt van emotionele uitputting?

Hulp zoeken

Ben je emotioneel uitgeput, dan is dat heel erg vervelend en een enorme last om met je mee te dragen. Het heeft veel invloed op je dagelijks leven en kan, mits het behandeld wordt, leiden tot een burn-out. Burn-outs worden over het algemeen door drie symptomen gekenmerkt en emotionele uitputting is daar een van. Herken je jezelf in een of meerdere van deze symptomen, dan kan het geen kwaad om eens een bezoek te brengen aan de huisarts. Deze kan advies geven over de situatie en kan je vertellen wat op dit moment het belangrijkste is om te doen. Neem daarnaast veel rust: je lichaam vraagt er overduidelijk om.

Je vindt de symptomen op de volgende pagina.

Pagina 1/2