Tandenpoetsen mag je volgens dit onderzoek nooit meer overslaan

Nu ga je voortaan elke dag braaf je tandenpoetsen

Tandenpoetsen is iets wat we van kinds af aan hebben meegekregen. Bij voorkeur twee keer per dag en niet vergeten te flossen. Toch kan het weleens voorkomen dat je er geen zin in hebt en het een keertje overslaat. Uit een recente studie is gebleken dat zelfs een dag overslaan al veel impact kan hebben op je mondgezondheid. 

Goede en slechte bacteriën

De Chinese Academy of Science (CAS) heeft onderzoek gedaan naar het effect van tandenpoetsen. Want hoe braaf we ook poetsen, flossen en spoelen, waar is dat eigenlijk goed voor? De reden dat mondverzorging streng wordt aangeraden, is omdat het de slechte bacteriën in bedwang houdt. Wanneer je je tandenpoetst, komen er namelijk goede bacteriën bij. Als je dit een dag overslaat, nemen de slechte bacteriën het over en kan dit leiden tot tandplak. En tandplak is weer de hoofdoorzaak van gaatjes.

Hart- en vaatziekten

Daarnaast kunnen de slechte bacteriën ook zorgen voor het versterken van tandbederf. Dit zijn opkomende gaatjes en ontstekingen in het tandvlees. En dit kan in de ergste gevallen leiden tot hart- en vaatziekten. Bij ontstoken tandvlees komen er namelijk meer bacteriën en tandplak in de bloedbaan terecht waardoor het kan verstoppen.

Handige technieken

Gelukkig is een dag niet poetsen niet meteen het einde van de wereld. “Tandplak wat nog geen 24-uur in de mond zit, kan makkelijk worden verwijderd door goed te poetsen en te flossen”, zegt dr. Vanstrom. Ook zijn er technieken die je kunt toepassen wanneer je zonder tandenborstel zit. Zo kun je met schone vingers je tandenpoetsen en spoelen met mondwater. Ook helpt het om knapperige groente te eten. Dit blijft namelijk niet plakken aan je tanden. En de dag erna grondig poetsen beperkt de schade weer!

Lees ook: Kun je deze positie 30 seconden volhouden? Dit onthult het over je lichaam

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels