6 tekenen die erop kunnen wijzen dat je allergisch bent voor muggenbeten

Zomer, zon en… muggen

Jeukende bulten, onplezierig gezoem dat je uit je slaap houdt en gefrustreerd je huid openkrabben. Muggen en hun beten zijn al vervelend genoeg zonder er allergisch voor te zijn. Helaas komt het voor dat mensen allergisch zijn voor die vervelende beten. Wij vertellen je welke signalen mogelijk op een allergie wijzen. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een allergie voor muggenbeten erg zeldzaam.

Niet allergisch

Een muggenbeet is irritant, aangezien het nogal jeukt en een rode bult op je lichaam verschijnt, maar voor velen blijft het daarbij. Van een allergie is ook geen sprake wanneer je een grotere rode bult krijgt op de plek waar je bent gebeten of wanneer het wat opzwelt. In dit geval heb je last van een ‘grote locale reactie’, oftewel het Skeeter Syndroom. “Wanneer mensen zeggen dat ze allergisch zijn, is het vaak een grote locale reactie”, vertelt Nick Hartog, allergiespecialist aan Spectrum Health in Grand Rapids.

Allergie

Als je wilt weten of je allergisch bent voor muggenbeten kun je naar de dokter gaan, maar er is geen officiële manier om vast te stellen of je daadwerkelijk allergisch bent. Afhankelijk van hoe erg je allergie lijkt te zijn, kun je er wel voor behandeld worden. Zo kun je iets nemen wat zwelling tegengaat, bijvoorbeeld als je last krijgt van opgezwollen oogleden. “We kunnen je dagelijks Claritin of Allegra geven, deze medicijnen gaan de werkingen van bepaalde histamine (de symptomen van een allergische reactie, red) tegen.”

Symptomen van allergie

Een levensbedreigende reactie komt zelden voor na een muggenbeet. Het is gebruikelijker dat iemand hier last van krijgt na een steek van een ander insect, bijvoorbeeld nadat iemand is gestoken door een wesp. Toch kan het handjevol mensen met een allergie voor muggenbeten de volgende symptomen ervaren. In dat geval is het wijs om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen.

 • Rode bultjes
  Krijg je opeens veel jeukende, gezwollen, lichtrode bultjes rondom de plek waar je bent gebeten? Dan kan het dat je een allergische reactie ervaart.
 • Zwelling in de mond, lippen of keel
  “Elke plotselinge zwelling in of aan je gezicht kan een teken zijn van een serieuze reactie”, ligt Valencia Thomas, dermatoloog aan McGovern Medical School uit.
 • Misselijk
  Ben je pas gebeten en voel je opeens dat je (erg) misselijk bent? Dan kan dit er ook op duidden dat je allergisch bent voor de beet, aldus Thomas.
 • Koorts
  Wanneer je net bent gebeten, kan het bij mensen met een allergie ook voorkomen dat je opeens erg koortsig wordt. Het uitbreken van de koorts is je lichaams manier om de allergie af te weren.
 • Hoofdpijn
  Ook een plotselinge hoofdpijn die erg hard aankomt net nadat je bent gebeten, kan duiden op een allergische reactie.

Lees ook: Geen anti-muggenspray bij de hand? Dit huishoudelijke middeltje doet wonderen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pexels