Met deze tips voorkom je een zonnesteek en houd je het hoofd koel

zonnesteek voorkomen

Zo overleef je die hittegolf

De temperaturen schieten de aankomende dagen omhoog en het kwik stijgt tot boven de 30°C. Daarmee lijkt de eerste hittegolf van 2019 een feit. Hoewel we volop kunnen gaan genieten van het zomerse weer, ligt helaas ook een zonnesteek op de loer. Om te voorkomen dat je een zonnesteek oploopt, is het belangrijk om te weten wat je op zo’n bloedhete dag juist wel of beter niet kunt doen. Met deze tips voorkom je een zonnesteek en houd je het hoofd koel.

En dit kun je het beste doen als je tóch oververhit raakt.

Wat is een zonnesteek?

We spreken van een zonnesteek wanneer je lichaam oververhit raakt vanwege een vochttekort. Op een hete dag krijg je het logischerwijs warm en ga je zweten en hijgen. Hierdoor verdampt je zweet en koelt je lichaam af. Maar als je te veel vocht verliest, bijvoorbeeld omdat je niet voldoende drinkt, valt er niets meer te verdampen. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur en kun je je bloeddruk minder goed op peil houden. Dit uit zich vaak in duizeligheid, hoofdpijn en spierpijn, Het kan zijn dat je niet lekker wordt en het gevoel krijgt dat je gaat flauwvallen.

Tips voor een hete zomerdag

 • Span je niet te veel in
 • Drink voldoende (absoluut geen alcohol)
 • Vul je zoutgehalte aan, bijvoorbeeld door te eten
 • Vermijd directe zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur
 • Zoek verkoeling, bijvoorbeeld bij het water of in een koele ruimte

”Als volwassene voel je vaak vanzelf dat er een vochttekort dreigt”, zegt huisarts Edwin de Vaal. ”Maar bij kinderen en ouderen is dat seintje minder duidelijk. Zo is de dorstprikkel van mensen op leeftijd minder sterk. Daarom is het van groot belang dat zij voldoende drinken krijgen aangereikt.”

Oververhitting tegengaan

”Om te voorkomen dat je oververhit raakt, kun je het beste uit de directe zon blijven, met name in de middag”, aldus De Vaal. Hij raadt aan om je hoofd te bedekken met een pet, voldoende te drinken en verkoeling te zoeken. ”Maak desnoods je hoofd of t-shirt nat of gebruik een waaier.” Wat je vooral niet moet doen op een bloedhete dag? Koelen met ijskoud water! ”Je bloedvaten staan door de warmte namelijk wagenwijd open, maar vernauwen door de kou. Hierdoor kun je nog minder goed de warmte kwijt en vergroot je juist de kans op oververhitting”, drukt De Vaal ons op het hart.

Symptomen van oververhitting

 • Sterretjes zien, het gevoel hebben dat je flauwvalt
 • Hoofdpijn en duizeligheid, licht in je hoofd
 • Concentratieproblemen en niet goed kunnen nadenken
 • Spierpijn of krachtsverlies
 • Extreme dorst
 • Braken

In ernstige gevallen van een zonnesteek kan iemand zelfs bewusteloos raken. ”Dan is het echt foute boel”, waarschuwt De Vaal. ”Zolang diegene nog ademhaalt, kun je direct beginnen met koelen, bijvoorbeeld door middel van een koele douche of natte handdoek. Eenmaal bij kennis kun je wat te drinken geven om het vochttekort aan te vullen. Blijft de persoon in kwestie braken, onrustig, verward, of verliest hij of zij weer het bewustzijn, bel dan direct 112.”

Lees ook: Heb jij last van een zomerdepressie? Dit zijn de symptomen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels