Oh oh… Zoveel uur per nacht slapen, staat gelijk aan helemaal niet slapen

slaapt

Het merendeel van de mensen lijdt aan een slaaptekort

Slaap is heel belangrijk voor mensen. We vinden dat ook totaal niet erg, want het liefst slapen we ’s ochtends lang uit. Toch is vroeg op bed gaan wel altijd een opgave. We zouden dit echter wel moeten doen, want wie weinig slaapt loopt risico op veel nare aandoeningen. Wist jij trouwens dat je net zo goed kunt wakker blijven als je minder dan een bepaald aantal uur slaapt? Je lijf kan er dan namelijk niks mee. 

Probeer altijd minstens 6 uur te slapen.

Aftakelen

Uit onderzoek bleek dat mensen die zes uur of minder slapen er net zo slecht aan toe zijn als mensen die de hele nacht hebben doorgehaald. Als dit een nachtje gebeurt, is dat niet zo erg. Probeer alleen geen chronisch slaaptekort te ontwikkelen. Je lichaam begint een slaaptekort te merken wanneer je twee weken lang iedere nacht minder dan zes uur slaapt. Je denkt dat je nog steeds even goed functioneert, maar in werkelijkheid is dit niet het geval.

Aankomen

Op de tiende dag werkt je cognitieve vermogen niet meer naar behoren. Om je brein optimaal te kunnen benutten is slaap dus essentieel. Maar dit is niet enkel goed voor het mentale functioneren. Als je te weinig slaapt loop je namelijk het risico om aan te komen. Daarbij is de kans op een ongeluk groter en daalt je testosteronspiegel. Als die spiegel daalt ben je veel vatbaarder voor zwakke botten en depressies. Probeer dus elke nacht minimaal zes uur te slapen om je brein de rust te gunnen die het nodig heeft.

Lees ook: Helpt warme melk nou echt als je niet kunt slapen? Dit is het antwoord!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Grazia | Beeld: pexels