Hoogleraar legt uit: Hoe kan het dat ouders hun kind in een snikhete auto vergeten?

autoOuders die hun kind in de hete auto vergeten, hoeven vaak niet te rekenen op sympathie

Het is de nachtmerrie van elke ouder, maar het gebeurt elke zomer weer. Ouders die hun kind in de snikhete auto vergeten en een kind die dit moet bekopen met een ernstige oververhitting of erger. De verwijten die de ouders vervolgens naar hun hoofd geslingerd krijgen, zijn niet mals. Maar volgens wetenschappers kan het écht iedereen overkomen, ook liefdevolle en zorgzame ouders.

Het afgelopen jaar stierven er al 21 kinderen in de VS nadat een ouder hen vergat in een snikhete auto.

Sterfgevallen VS

In Nederland weten we niet precies hoeveel kinderen er jaarlijks in een hete auto vergeten worden en daardoor komen te overlijden, maar in Amerika wordt het sinds 1998 bijgehouden. Sinds dat moment zijn er al meer dan 800 kinderen in een snikhete auto achtergelaten en zijn ze overleden door oververhitting.

Alle ouders

Ouders worden na berichtgeving hierover door het slijk gehaald, want ‘dat moeten wel alcoholisten of drugsverslaafden zijn’. Maar onderzoeken tonen wat anders aan, zo vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder aan RTL Nieuws. “Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat dit iedereen kan overkomen. Ook heel liefdevolle en zorgzame ouders”, vertelt hij. Hij vindt dan ook dat mensen niet te snel moeten oordelen.

Hersenen

Het onderzoek waar Scherder aan refereert werd uitgevoerd door David Diamond, een professor psychology aan de universiteit van South Florida. Hij kwam erachter dat er iets misgaat met de communicatie tussen verschillende hersengebieden bij ouders die hun kind vergeten in de auto. Vaak heeft het ermee te maken dat een routine van een ouder verandert, waardoor de hersenen moeten omschakelen. Bijvoorbeeld wanneer de ene ouder opeens het kind naar de crèche moet brengen voor het werk aan. Maar wanneer er sprake is van stress of vermoeidheid kunnen je hersenen overgaan op de automatische piloot, waardoor je helemaal vergeet dat je je kind zou afzetten bij het kinderdagverblijf. Ook zorgzame en liefdevolle ouders kunnen daardoor vergeten hun kind uit de auto te halen.

Over het hoofd zien

Dat ouders dan vergeten hun kind af te zetten bij een dagverblijf snappen mensen nog wel. Maar hoe kan men dan niet zien dat hun kind nog in de auto zit? Ook daar is een verklaring voor: inattentive blindness. Mensen zien soms namelijk dingen over het hoofd die recht voor hun neus gebeuren. Dit filmpje illustreert dat.

Meer weten over hoe de miscommunicatie plaatsvindt in de hersenen? Lees dan het artikel op RTL Nieuws.

Lees ook: Rode Kruis waarschuwt: pas op met medicijnen tijdens de hitte

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash