Wat is gezonder: verse vis of diepvriesvis?

vis

Wat denk jij?

Je wilt het liefst zo gezond mogelijk eten, maar soms is dat niet de makkelijkste keus. Een visje uit je diepvries grissen is immers makkelijker dan nog naar de winkel gaan voor verse vis. Maar is verse vis daadwerkelijk gezonder dan diepvriesvis? Of maakt dat niet uit?

Zo zit de vork dus in de steel.

Vers versus diepvries
Het Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research  (NIFES) nam deze vraag onder de loep. De onderzoekers bestudeerden hoe lang het duurt voordat een verse vis in de supermarkt belandt en wat dit doet met de kwaliteit van het product. De onderzoekers stelden dat het zo’n drie dagen duurt voordat het visje in de schappen ligt. Dit duurt best lang, maar als het product is ingevroren hoeft dit geen probleem te zijn. Of dat ten koste gaat van de kwaliteit? Dat valt reuze mee. NIFES concludeerde dat de bevroren vis net zo lekker en goed is als het verse product. Maar met deze conclusie is de zaak nog niet afgedaan.

Verwerken
Goed, ingevroren vis kan net zo gezond zijn als verse vis. Mits deze op de juiste manier is verwerkt. Vissers moeten vis aan boord direct invriezen om de bacteriën uit te schakelen en om rigor mortis (lijkstijfheid) te voorkomen. Bovendien moet de vis bevroren blijven tijdens het gehele verwerkingsproces. Gaat dit allemaal zoals het hoort? Dan is de ingevroren vis net zo goed als de verse vis. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken blijkt dat ingevroren vis soms zelfs beter is. Dit omdat het soms een paar dagen duurt voordat verse vis in de schappen ligt. Dit komt de kwaliteit niet ten goede.

Voel je de volgende keer niet schuldig wanneer je een visje uit het diepvriesvak haalt. Vaak is dit net wat goedkoper en als het product goed is verwerkt, is deze net zo goed als de verse variant.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Men’s Health | Beeld: Pixabay