Deze vijf dingen moet je regelmatig laten onderzoeken vanaf je vijftigste!

Laat jij deze dingen al onderzoeken?

Zodra we de dertigjarige leeftijd bereiken, worden bepaalde onderzoeken noodzakelijk. Zo roept de overheid vrouwen op om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en moeten zowel mannen als vrouwen vanaf hun 55e deelnemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Maar waar moeten we nog meer op letten als we de vijftig hebben gepasseerd?

Oestrogeen
Vanaf je vijftigste maakt je lichaam minder oestrogeen aan dan het daarvoor deed. Dit is ook één van de redenen dat ze in de overgang raken. Toch heeft de verminderde hoeveelheid oestrogeen niet alleen de overgang tot gevolg; dat heeft gevolgen voor het hele lichaam. Deze gevolgen zijn niet altijd even merkbaar, maar hier moet je op letten:

  • Vitamine D: doordat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam daalt, kunnen de botten brozer worden. Hierdoor hebben vrouwen meer vitamine D nodig dan gemiddeld. Vitamine D krijgen we natuurlijk van de zon, maar voor vrouwen boven de vijftig is dit niet genoeg. Zij worden dan ook geadviseerd om een supplement te nemen of om de vitamines te halen uit vette vis, vlees en eieren.
  • Cholesterol: ook hebben vrouwen boven een bepaalde leeftijd kans op een verhoogd cholesterol, doordat oestrogenen het gehalte van de HDL-cholesterol (het goede cholesterol) verhogen. Dit geeft een beschermend effect. Daalt het oestrogeen-niveau, dan wordt er ook minder ‘goed cholesterol’ aangemaakt. Dit heeft een nadelige invloed op de gezondheid en op het risico op hart- en vaatziekten.
  • Hartklachten: veel vrouwen van boven de vijftig krijgen door de overgang te maken met hartklachten. Deze klachten worden echter te vaak toegeschreven aan de overgang, terwijl ze ook een hele andere oorzaak zouden kunnen hebben. Dit geldt overigens niet alleen voor hartklachten; ook andere klachten worden ten onrechte toegeschreven aan de overgang. Het advies is dan ook om klachten wél te laten checken; ze zouden ook te maken kunnen hebben met schildklierproblemen of hart-en vaatziekten.
  • Schildklier: want die schildklier kan ook een heleboel ongemak veroorzaken, ongemak dat vaak wordt verward met overgangsklachten. Transpiratieaanvallen, gejaagdheid, hartkloppingen en menstruatieverstoringen zijn allemaal symptomen die zowel op de overgang als op een te snel werkende schildklier kunnen duiden. Traagheid, somberheid, gewichtstoename, vocht vasthouden en vergeetachtigheid kunnen op hun beurt weer bij zowel de overgang als bij een te traag werkende schildklier horen. Het is uitermate belangrijk om niet zomaar te veronderstellen dat die klachten bij de overgang horen. Laat je regelmatig checken dus!

Bron: Margriet | Beeld: Telegraph