Hoe zit het nu met die vijfsecondenregel? Arts deelt mening hierover

Is het oké om voedsel dat op de grond valt nog op te eten als je het binnen vijf seconden opraapt?

We hebben allemaal weleens voedsel op de grond laten vallen. Hoe we daarmee omgaan verschilt per persoon. Eet je het dan nog wel op of gooi je het weg? Menigeen past dan de vijfsecondenregel toe, oftewel: het voedsel kan nog gegeten worden mits het niet langer dan vijf seconden op de grond lag. Maar is dit wel verstandig? 

Gooi jij voedsel dat op de grond is gevallen meteen weg?

Vijfsecondenregel

Er zijn tig mythes op het gebied van voeding. Het ene moment zijn koolhydraten niet goed voor je en het andere moment moet je vetten vermijden. Wij weten het niet altijd meer. Over een ding hebben we nu wel meer zekerheid: de vijfsecondenregel. En helaas, deze regel gaat niet op. Hoe snel je voedsel ook van de grond opraapt, er zullen altijd bacteriën aan je eten zitten.

Bacteriën

De vijfsecondenregel wordt naar hartelust toegepast door mensen die niet zo’n smetvrees hebben en bovendien dat ene chocolaatje toch graag willen opeten, ook al viel het op de vloer. Waar de regel vandaan komt, weten we niet. We weten nu wel dat de regel helemaal niet opgaat, zo vertelt Arefa Cassoobhoy, Master of Public Health en medisch redacteur van WebMD aan Reader’s Digest. “Voedsel van de grond rapen gaat gepaard met het risico dat er bacteriën aanzitten. Deze bacteriën kunnen leiden tot voedselvergiftiging. Uit onderzoek blijkt dat bacteriën zich onmiddellijk aan voedsel hechten wanneer het op de grond valt.” Aan welke bacteriën je dan moet denken? Aan E.coli en aan salmonella. Niet erg smakelijk, dus. 

Meer bacteriën

Je lekkere hapje wordt dus meteen voorzien van een niet zo fijne dosis bacteriën. Wel blijkt uit ander onderzoek dat werd gepubliceerd in the Journal of Applied and Environmental Microbiology dat tijd een rol speelt. Des te langer je eten op de grond legt, des te meer bacteriën zich eraan zullen hechten.

Wel of niet eten?

Als voedsel op de grond is gevallen, kun je beter je eigen oordeel toepassen dan de vijfsecondenregel. Valt het thuis in je keuken, waar je net hebt schoongemaakt? Of valt het ergens waar veel viezigheid op de grond ligt? En bovendien: is het eten écht zo lekker dat je het toch alsnog wilt eten?

Lees ook: Blegh: dit is het smerigste item in de keuken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pexels