Aha, dit is de reden waarom je voeten niet tegen kietelen kunnen

kietelen voeten

Kietelen blijft vreemd voelen

Je hebt het de kietelaar al zo vaak verteld: je kunt niet tegen kietelen. Wanneer deze theorie getest moet worden, geef je iemand voordat je er erg in hebt een behoorlijke trap. Hoe komt het toch dat het gekietel voor jou resulteert in een trap voor een ander?

Sommige mensen kunnen gewoon echt niet tegen kietelen.

Voeten zijn gevoelig

Onze voeten zijn een stuk gevoeliger voor kriebelen dan onze handen. Toch wel vreemd. We lopen immers elke dag op onze voeten en daarom kunnen ze wel tegen een stootje. Toch kan het kleinste veertje al een kietlig gevoel geven. Hoe dit komt? De concentratie van zenuwuiteinden is per vierkante centimer onder de voetzolen het allergrootst. Naar schatting telt elke voet zo’n achtduizend zenuwuiteinden. Deze zenuwuiteinden liggen vlak onder de huid, waardoor ze prikkels snel registreren wat betekent dat je zelfs het gebriekel van het kleinste veertje al goed kunt voelen.

Voeten zijn sterk

Ondanks dat voeten gevoelig zijn, zijn ze ook erg sterk. Wist je dat een voet uit maar liefst 26 botten bestaat? De botten in je voeten vormen een kwart van alle beenderen in je lichaam. Dat is nog niet het enige. In elk van je twee voeten zitten tevens 33 gewrichten, 107 banden en 19 pezen en spieren en dan natuurlijk ook nog die achtduizend zenuwuiteinden…

Kietelig

Niet alleen onze voeten zijn gevoelig voor gekietel. De oksels, buik en hals zijn ook gevoelige plekken. Voor degenen die regelmatig slachtoffer zijn van gekietel hebben we ook goed nieuws: met de jaren word je minder gevoelig voor kietelen, zo weet Gezondheidsnet. Met name mannen die de veertig zijn gepasseerd zijn een stuk minder gevoelig voor het gekietel.

Lees ook: Vaak hoofdpijn? Dat zou weleens door de regen kunnen komen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels