Voorhoofdsholteontsteking: dit zijn de symptomen en behandelingen

voorhoofdsholteontsteking

Dit is alles wat je moet weten over een voorhoofdsholteontsteking

Met de koude temperaturen ligt een verkoudheid of griepje op de loer. Holtes raken verstopt, de keel zet op en hoofdpijn is waarschijnlijk ook geen uitzondering. Maar wanneer weet je of deze symptomen bij elkaar een bij- of voorhoofdsholteontsteking kan zijn? Er zijn verschillende klachten waarbij je een holteontsteking en verkoudheid van elkaar onderscheidt. Wij sommen alles voor je op.

Zo herken je een voorhoofdsholteontsteking.

Verkoudheid of voorhoofdsholteontsteking?

Verstopte, snotterige neuzen: typische symptomen van een verkoudheid. Wordt de verkoudheid echter zo hevig dat holtes in het gezicht ontstoken kunnen raken. Dit wordt ook wel een bij- of voorhoofdsholteontsteking genoemd. Deze ontsteking kan erg pijnlijk zijn en kan het ademen aanzienlijk bemoeilijken. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk om zo snel mogelijk van de ontsteking af te komen.

Holtes in het gezicht

De holle ruimtes in het gezicht zitten achter de neus, in de bovenkaak en in het voorhoofd. Normaal gesproken zijn deze holtes gevuld met lucht. Bij een verkoudheid of allergische reactie kunnen deze holtes in het gezicht gevuld raken met slijm. Omdat in dit slijm veel bacteriën zitten ligt een ontsteking al snel op de loer. De ontsteking kan ontstaan in de voorhoofdsholte, zeefbeenholte en de wiggebeenholte. In de meeste gevallen is er echter sprake van een kaakholteontsteking.

Symptomen

Een voorhoofdsholteontsteking is te herkennen aan een pijnlijk en drukkend gevoel in je hoofd. Buig je voorover met je hoofd, dan kun je een pijnlijk en kloppend gevoel ervaren. Ook moeite met ademhalen en het krijgen van koorts behoren tot de meest voorkomende symptomen. In veel gevallen is een bezoek aan de huisarts onnodig omdat specifieke medicatie voor een voorhoofdsholteontsteking niet bestaat. Stomen en een goede neusspray kunnen directe verlichting bieden om zo het slijm zoveel mogelijk op te lossen.

Aanhoudende koorts

Houdt de koorts lang aan? Dan is het wel aan te raden om een bezoek aan de huisarts te brengen. In zeer zeldzame gevallen kunnen de ontstekingen leiden tot ernstigere klachten als een ontsteking in de oogkas of een hersenvliesontsteking. Wanneer de ontsteking langer dan twee maanden aanhoudt is er sprake van een chronische voorhoofdsholteontsteking.

Lees ook: Slaapverlamming: ‘Het is één van de engste slaapproblemen die er zijn’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: DokterDokterGezondheidspleinGezondheidsnet, Margriet | Beeld: Headache, door Jose Navarro onder de licentie CC BY 2.0

Array