Nieuwe schoenen? Zo voorkom en verhelp je blaren

Een arts deelt haar tips tegen pijnlijke blaren

Nieuwe schoenen gekocht? Het liefst wil je meteen flaneren op je gloednieuwe paar. Je voeten willen daarentegen nog weleens protesteren. Krijg jij ook snel last van blaren in nieuwe schoenen of bij een lange wandeling, dan heb je misschien iets aan deze tips.

Hoe ontstaan blaren?

We hebben allemaal wel eens een pijnlijke blaar op onze hiel gehad. Maar waardoor ontstaat deze plek eigenlijk? Dr. Jacqueline Sutera legt het uit aan Well + Good. “Blaren zijn vochtophopingen onder de bovenste lagen van de huid en komen vooral voor rondom de gewrichten. Daarnaast krijg je ze vooral op plekken waar het bot dichtbij de huid ligt en die in aanraking komen met de schoen wanneer je wandelt of sport. Door wrijving worden laagjes huid uiteen getrokken en vormt zich een kleine bubbel die gevuld wordt met vocht.” Vooral bij het sporten of langdurige inspanning kun je sneller blaren vormen, weet dr. Sutera. Dit komt doordat zwetende voeten de kans op wrijving versterken.

Blaren voorkomen

Niet prettig, zo’n vochtbel op je voet. Gelukkig deelt dr. Sutera een paar handige tips om blaren te voorkomen. Kies allereerst een schoen die écht goed past. Breng dan ook liever een bezoekje aan de schoenenwinkel dan dat je online een exemplaar scoort dat je eigenlijk nog nooit hebt gepast. “Ga voor natuurlijke materialen in plaats van stijve, kunstmatige materialen”, tipt dr. Sutera. “Schoenen die net te groot zijn, geven je voeten te veel bewegingsruimte. Daardoor ontstaat wrijving en kun je blaren krijgen. Andersom hebben schoenen die te krap zijn te veel drukpunten, die eveneens leiden tot blaren. Zorg dus dat de maat goed is en je voldoende ruimte hebt bij je tenen.”

Schoen inlopen

Ook niet onbelangrijk is het goed inlopen van de schoen. Volgens dr. Sutera begint dat echter niet met de nieuwe schoenen meteen aantrekken. “Gebruik een speciale schoenspray om het materiaal soepeler te maken en plaats een schoenspanner een nachtje in de nieuwe schoen. Draag vervolgens de schoenen binnenshuis, 20 tot 30 minuten per keer. Doe dit minimaal een week voordat je de hele dag op stap gaat met je nieuwe paar.”

Vaseline

Toch bang om nog blaren op te lopen? Wrijf gevoelige plekken op de voet, zoals de hielen en tenen, in met vaseline. Doe daar je sokken overheen en trek dan je schoenen aan. “De vaseline werkt als een beschermlaagje en voorkomt wrijving”, legt dr. Sutera uit. Zo verklein je de kans dat zich blaren vormen.

Blaren verhelpen

Heb je ondanks de goede voorbereidingen toch een fikse blaar op je voet? Dan moet je hem op de juiste manier behandelen. Volgens dr. Sutera is het gezegde ‘tijd heelt alle wonden’ hier helemaal van toepassing. “Het beste is om een paar dagen niet aan de blaar te zitten. Op een gegeven moment barst de bubbel en komt het vocht vanzelf naar buiten.” Ben je niet zo’n geduldig type, dan kun je de blaar ook heel voorzichtig zelf doorprikken. “Zodra je de blaar hebt doorgeprikt, moet je er een desinfecterende zalf opsmeren (zoals Betadine) en er een pleister overheen plakken. Vervang de pleister iedere dag, totdat de plek helemaal is genezen. Houd ook in de gaten of de blaar niet rood wordt, opzwelt of dat er pus uitkomt. Dit zijn tekenen van infectie. Heb je daar last van, neem dan contact op met de huisarts.”

Lees ook: Dit is wat een voetenbadje met azijn voor je kan doen

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels