Nieuwe schoenen? Zo voorkom en verhelp je blaren

tips blaren

Een arts deelt haar tips tegen pijnlijke blaren

Nieuwe schoenen gekocht? Het liefst wil je meteen flaneren op je gloednieuwe paar. Je voeten willen daarentegen nog weleens protesteren. Krijg jij ook snel last van blaren in nieuwe schoenen of bij een lange wandeling, dan heb je misschien iets aan deze tips.

Hoe ontstaan blaren?

We hebben allemaal wel eens een pijnlijke blaar op onze hiel gehad. Maar waardoor ontstaat deze plek eigenlijk? Dr. Jacqueline Sutera legt het uit aan Well + Good. “Blaren zijn vochtophopingen onder de bovenste lagen van de huid en komen vooral voor rondom de gewrichten. Daarnaast krijg je ze vooral op plekken waar het bot dichtbij de huid ligt en die in aanraking komen met de schoen wanneer je wandelt of sport. Door wrijving worden laagjes huid uiteen getrokken en vormt zich een kleine bubbel die gevuld wordt met vocht.” Vooral bij het sporten of langdurige inspanning kun je sneller blaren vormen, weet dr. Sutera. Dit komt doordat zwetende voeten de kans op wrijving versterken.

Blaren voorkomen

Niet prettig, zo’n vochtbel op je voet. Gelukkig deelt dr. Sutera een paar handige tips om blaren te voorkomen. Kies allereerst een schoen die écht goed past. Breng dan ook liever een bezoekje aan de schoenenwinkel dan dat je online een exemplaar scoort dat je eigenlijk nog nooit hebt gepast. “Ga voor natuurlijke materialen in plaats van stijve, kunstmatige materialen”, tipt dr. Sutera. “Schoenen die net te groot zijn, geven je voeten te veel bewegingsruimte. Daardoor ontstaat wrijving en kun je blaren krijgen. Andersom hebben schoenen die te krap zijn te veel drukpunten, die eveneens leiden tot blaren. Zorg dus dat de maat goed is en je voldoende ruimte hebt bij je tenen.”