3 redenen waarom je ’s nachts vaak moet plassen

toilet bezoek plassen

Moet jij er ’s nachts vaak uit om een bezoekje te brengen aan het toilet?

We zijn allemaal weleens midden in de nacht wakker geworden, omdat je snel even een bezoekje moet brengen aan het toilet. Als het vaak voorkomt dat je ’s nachts moet plassen, kan dat een goede nachtrust behoorlijk belemmeren. Moet jij ’s nachts vaak uit de veren om een bezoekje te brengen aan het kleine kamertje? Het kan hieraan liggen.

1. Je drinkt te veel

Vlak voor het slapengaan is het niet zo’n puik plan om nog een paar glazen water naar achteren te gooien of door nog wat sapjes te drinken. Want je raadt het vast al: dan word je na een paar uur slapen wakker, met hoge nood. Ga voordat je naar bed gaat ook nog even naar de wc, zodat je blaas leeg is als je onder de wol kruipt.

2. Je drinkt cafeïne of alcohol voordat je naar bed gaat

Cafeïne onttrekt vocht sneller uit je lichaam, waardoor je sneller een bezoekje moet brengen aan het toilet. Voor alcohol geldt weer wat anders. Daarvoor gaan we even naar het begin. Je nieren en het plashormoon (ook wel antidiuretisch hormoon, ADH genoemd) werken samen. Het plashormoon zorg ervoor dat de drang om te plassen onder controle is. Anders breng je de hele dag op de wc door. Alcohol verstoort het systeem tussen de nieren en het plashormoon waardoor je na het drinken van een aantal alcoholische versnaperingen continu naar de wc moet. Drink daarom drie uur voor het slapengaan geen alcohol meer. Probeer zes uur voor het slapengaan de cafeïne links te laten liggen, ook slaaptechnisch gezien is dat een goed plan.

3. Je verorbert te veel zout

Japanse onderzoekers van de Universiteit van Nagasaki kwamen erachter dat de zoutinname van mensen in verband staat met hun nachtelijke toiletbezoekjes. Het team volgde drie maanden lang 321 vrijwilligers. Ze kwamen erachter dat degenen die minder zout binnenkregen, minder vaak naar de wc moesten. Vervolgens moesten 223 vrijwilligers minder zout eten. Op een dag aten ze zo’n 25 procent minder zout. Voordat ze minder zout aten, bezochten ze ’s nachts gemiddeld 2,3 keer de wc. Toen ze minder zout aten werd dat 1,4 keer. Minder zout eten heeft dus onder andere het voordeel dat je minder vaak naar de wc moet! Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.

Lees ook: 7 redenen waarom je iedere dag een half uurtje zou moeten wandelen

Bron: Women’s Health Mag, Daily Times, Voedingscentrum | Beeld: Unsplash