Wat je moet weten voor je een ultimatum stelt in je relatie

ultimatum

Heb jij je partner wel eens voor het blok gezet?

Je partner voor het blok zetten: volgens Netflix-show The Ultimatum kan het dé oplossing zijn wanneer je er samen niet meer uitkomt qua dromen en doelen. Maar is dat wel zo’n gezond idee? Een expert legt uit hoe het zit.

Ultimatum stellen

Samenwonen, trouwen, kids, een huisdier, een verbouwing: er zijn genoeg grote beslissingen die je samen met je partner zult nemen gedurende je relatie. Met een beetje geluk zitten jullie een beetje op dezelfde tijdlijn, of kun je er in elk geval samen goed over praten. Maar wat als dat niet zo is? Volgens Netflix-show The Ultimatum is het bij zulke crossroads slim om elkaar voor het blok te zetten.

Therapeut Jenn Mann kijkt hier toch wat kritischer naar. “Ultimatums moeten gezien worden als een last resort“, legt ze uit. Voor je dus zo’n harde grens stelt, moet je héél goed nadenken. Mann zet zeven punten op een rij om te overwegen voordat je inderdaad een ultimatum opgooit.

1. Geen match

Twijfels bij het nemen van de volgende stap kunnen een goed teken zijn dat twee mensen simpelweg geen goede match zijn. Hoeveel je ook van elkaar houdt: als je niet samen bereid bent om stappen te zetten, dan kan je relatie niet groeien.

2. Leren communiceren

Communicatie is key. Heb je je partner altijd duidelijk laten weten wat jouw doelen waren in jullie relatie? Waren jullie op de hoogte van elkaars prioriteiten? Hebben jullie de tijd genomen voor eerlijke en open gesprekken? Zo nee, dan is het hier hoog tijd voor. Communiceren kun je leren.

3. Geduld: schoonste zaak ter wereld

Kijk, al heb je zelf een heel duidelijk idee van waar je over vijf jaar wilt staan qua huisje-boompje-beestje, dat hoeft voor je partner nog niet direct zo te zijn. Hoe geduldig ben je met je partner geweest? Hoe heb je eraan gewerkt om te zorgen dat de spreekwoordelijke neuzen dezelfde kant opstaan? Ook je partner moet de tijd kunnen nemen voor emotionele processen die bij grote beslissingen komen kijken.

4. Hand in eigen boezem

Zelfreflectie is moeilijk, maar loont ontzettend. Waarom hecht jij bijvoorbeeld zoveel waarde aan een huwelijk of een verhuizing? En waarom heeft je partner daar juist zoveel twijfels over? Zitten jullie misschien met diepere issues die zo’n beslissing moeilijker dan nodig maken?

5. My way or the highway

Natuurlijk mag je doelen stellen, dromen hebben, en standards in stand houden. Maar zeg eens eerlijk: is het altijd your way or the highway? Je partner een duwtje in de rug geven om een grote stap te zetten is één ding. Altijd je zin doordrijven is iets anders.

6. Tijd voor therapie

Kom je er samen écht niet uit? Dan kan het absoluut lonen om een onafhankelijke derde partij in te schakelen. Alleen al tips en advies inwinnen bij een echte professional kan een wereld van verschil maken, deelt dokter Mann.

7. Breekpunt

En ten slotte: wanneer je een ultimatum overweegt is dat eigenlijk al een red flag. Soms is dat gewoon het teken dat de rek eruit is, en dat je simpelweg niet langer kunt wachten. Zit je tegen je breekpunt aan?

Geen happy end

Als je ál deze stappen hebt doorlopen, dan kun je inderdaad een ultimatum overwegen, legt dr. Mann uit. “Maar als je een ultimatum stelt, dan moet je truly ready zijn om je relatie te verbreken. Voor je die stap zet moet je jezelf emotioneel, praktisch, en financieel voorbereiden om te vertrekken”, stelt ze.

“Natuurlijk is er de kans dat je partner bij zo’n ultimatum bijdraait. Maar gebaseerd op dertig jaar ervaring uit m’n praktijk is het veel waarschijnlijker dat je partner je laat gaan als je in een ultimatum-fase terechtkomt”, schrijft dokter Mann. Maar met dit stappenplan kun je in elk geval zorgen dat je ‘met opgeheven hoofd’ vertrekt, stelt ze tot slot. Kortom: eerst jezelf dus maar eens voor het blok zetten.

Lees ook: De 5 meestvoorkomende relatieproblemen én hoe je ze op kunt lossen

Bron: InStyle | Beeld: iStock