Weet jij het: hoeveel water moet je drinken na het trainen?

water drinken

Heb jij er weleens over nagedacht?

Als we naar de sportschool gaan, nemen we altijd netjes een bidon en een handdoek mee. Dat je tijdens het sporten veel zweet en dan ook veel water moet drinken, hoeven we je niet te vertellen. Heb jij er echter weleens over nagedacht hoeveel vocht je binnen moet krijgen na het sporten?

Ook na het trainen is het belangrijk om genoeg te drinken.

Trainen

Wie zich in het zweet werkt in de sportschool, moet genoeg drinken. Je spieren bestaan immers voor driekwart uit water. Verzuim je dit te doen, dan is de kans groot dat je last krijgt van kramp. Dit euvel kun je makkelijk voorkomen door genoeg water te drinken. Tevens is het belangrijk om niet alleen tijdens het trainen te drinken, maar ook daarna.

Voldoende drinken

Je spieren hebben er dus baat bij dat je genoeg vocht binnenkrijgt tijdens het sporten. Hetzelfde principe geldt overigens ook na het sporten. Aangezien je spieren voornamelijk uit vocht bestaan, hebben ze ook genoeg vocht nodig om te herstellen. Naast water kun je ook een sportdrankje drinken. Hoeveel je precies na het sporten moet drinken, verschilt per persoon. Het is ideaal om jezelf voor het sporten te wegen en te kijken naar de hoeveelheid vocht in je lichaam. Sta na het sporten weer op de weegschaal en kijk hoeveel vocht je bent verloren tijdens je workout. Voor elke kilo vocht die je verloor, moet je zo’n anderhalve liter water drinken.

Sportdrankjes of water

We zeiden het eerder al. Naast water kun je ook sportdrankjes nuttigen. Sommige sportdrankjes kunnen het herstel na een pittige sportsessie een beetje opvoeren. Hoewel een sportdrankje je herstel wat kan bevorderen, heb je het niet altijd nodig. Als je minder dan een uur in de sportschool bent, kun je het het beste bij water houden. Als je langer dan een uur traint kan dat sportdrankje je voorzien van extra energie. Een dergelijk drankje bevat veelal een aantal voedingsstoffen die je tijdens het zweten verliest.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je sport met een kater

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels