Deze ogenschijnlijk onschuldige signalen kunnen wijzen op een zinktekort

Een zinktekort wordt vaak afgedaan als iets anders

Vitamine C is een vitaminesoort waar we dagelijks bij stil staan, maar voor zink is dat veel minder gangbaar. Er is ook heel weinig van nodig om je lichaam echt goed te houden, maar een tekort kan wel nare gevolgen hebben. Zink zorgt er namelijk voor dat de groei en ontwikkeling van cellen goed blijft en ook dat je imuunsysteem goed blijft functioneren. Benieuwd of jij wel genoeg zink binnenkrijgt? Een aantal onschuldige signalen kunnen wijzen op een zinktekort. 

Je zou het er alleen niet zo snel achter zoeken.

Last van buik

Als je vaak last heb van je buik, kan dit wijzen op een zinktekort. Denk hierbij aan misselijkheid, overgeven en diarree. Veel mensen denken door deze symptomen ten onrechte dat ze last hebben van een glutenintolerantie. Deze symptomen ontstaan omdat je lichaam het moeilijker vindt om belangrijke voedingsstoffen op te nemen als er een tekort is aan zink in het lichaam.

 Langzame genezing

Heb jij lang spierpijn na een intensieve training? Je lichaam kan dan dringend behoefte hebben aan zink. Ook als je snel en langdurig last hebt van onverklaarbare blauwe plekken kan het zijn dat je even naar je zinkinname moet kijken. Als je namelijk te weinig binnenkrijgt kan je het genezingsproces vertragen.

Proeft en ruikt weinig

Zink is essentieel voor het ruiken en proeven van dingen. Als je het idee hebt dat je een verminderde smaakperceptie hebt is het goed om eens te kijken naar je zinkinname. Smaakloos eten hoeft niet altijd aan de kookkunsten van de kok te liggen.

Vaak ziek

Heb jij een griepje dat eeuwig lijkt te duren? Dat heeft waarschijnlijk niets te maken met hoe lang de griepgolf duurt, maar wel met de hoeveelheid zink die je tot je neemt. Je imuunsysteem krijgt namelijk een flinke klap van een zinktekort. Probeer je zinkinname weer op peil te krijgen om dat griepje snel weer de deur te wijzen. Lees op pagina twee verder welke symptomen er nog meer zin en welk eten veel zink bevat.


Pagina 1/2