Heb jij last van een zomerdepressie? Dit zijn de symptomen

zomerdepressie

Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen met een seizoensgebonden depressie te maken krijgen

Je zou verwachten dat er alleen in de winter sprake is van depressies, maar uit onderzoek blijkt dat dit in de zomer ook voorkomt. Met al die heerlijke, zonovergoten dagen zal je dit niet snel verwachten. Toch is een zomerdepressie een vorm van een depressie die bij één op de duizend mensen voorkomt. Benieuwd naar de symptomen? We leggen het je uit.

Heb jij hier ook last van?

Depressie in de zomer

Een winterdepressie klinkt voor veel mensen een stuk logischer. De dagen lijken korter, donkerder en het is koud. In de zomer zijn al deze factoren niet aan de orde, maar toch kampen meer mensen met een zomerdepressie dan je zou verwachten. De klachten van een zomerdepressie zijn minder heftig dan een zomerdepressie, maar toch erg vervelend.

Oorzaak

De oorzaak van een winterdepressie lijkt te komen door een tekort aan daglicht, maar hoe zit dit dan in de zomer? Psycholoog April Aggarwal legt aan Good Housekeeping uit hoe dit zit: “Er wordt gedacht dat de schommeling in neurotransmitters, zoals serotonine en melatonine de boosdoeners kunnen zijn. Dit wordt veroorzaakt door te veel zonlicht”. Een lage concentratie van serotonine in de hersenen wordt in de meeste gevallen gelinkt aan een depressie.

Veranderingen

De dagen in de zomer zien er compleet anders uit dan in de winter. Deze wisseling in je ritme kan ook van invloed zijn op een zomerdepressie. Daarnaast is er bij veel mensen een angst om niet overal bij te kunnen zijn. Wanneer je continu moet werken, of het idee hebt dat je geen vrienden hebt om mee naar buiten te gaan, dan kan dit zorgen voor veel negatieve gedachtes.

Symptomen

De symptomen van een zomerdepressie zijn snel te herkennen. Een lusteloos gevoel, slapeloosheid of een enorm kort lontje? Dit kan erop wijzen dat je last hebt van een zomerdepressie. Wanneer de symptomen langer dan twee weken aanhouden, dan kan het verstandig zijn om eens een bezoekje aan een huisarts te brengen. Een zomerdepressie is op te lossen door erover te praten met een vertrouwd persoon of huisarts. Daarna zorgt een goede nachtrust en veel lichaamsbeweging voor de aanmaak van je gelukshormonen. Geen zorgen dus!

Lees ook: Lekker zonnen? Dit eten helpt tegen zonverbranding

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash