Altijd al willen weten: zoveel scheetjes zou je op een dag moeten laten

billen scheetjes laten per dag

Hoeveel scheetjes laat jij op een dag?

Ben jij iemand die niet vaak een scheetje laat vliegen, maar doet jij partner het tegenovergestelde? Dan hebben jullie vast de discussie gehad over wat een ‘normale’ hoeveelheid scheetjes per dag zou moeten zijn. Nu weten we: ieder mens – en daarbij ook ieders lichaam – is anders. Maar hoeveel scheetjes een gemiddeld persoon per dag zou moeten laten? Wij leggen het je voor eens en altijd uit. 

Het maakt niet uit

De normale hoeveelheid scheetjes op een dag: het schijnt een onderwerp te zijn wat meer dan 35 miljoen keer opgezocht is op Google. Aangezien menig persoon voor een vraag als deze niet naar de huisarts rent, is Google in zo’n geval onze beste vriend. Echter blijkt dat na veel onderzoek het juiste aantal scheetjes op een dag niet helemaal vaststaat. De gemiddelde getallen variëren tussen de 15 en 40 scheetjes op een dag. Echter blijkt zelfs dat frequentie helemaal niet belangrijk is.

Je bent wat je eet

Het wil niet zeggen dat wanneer je veel scheetjes laat je een ongezond mens bent. Winderigheid ontstaat door veel verschillende factoren zoals het eten van uien, knoflook, bonen of koolzuurhoudende dranken. Daarnaast ontstaat er lucht in de darmen tijdens het kauwen, praten en doorslikken van eten. Winderigheid wordt wél een probleem wanneer je regelmatig een opgeblazen gevoel of pijn in je buik ervaart.

Wat is nu normaal?

Het normale aantal scheetjes op een dag is dus – helaas – niet volledig uit te drukken in cijfers. Wat belangrijk is, is hoe jij je voelt. Vliegen er nu eenmaal veel buikwinden uit je lijf? Zo lang je geen buikpijn ervaart of een enorm sterke geur ruikt wanneer je er een scheetje laat gaan, is er helemaal niets aan de hand. Houd je eigen lijf in de gaten. En vertrouw je de boel niet? Bezoek dan voor de zekerheid een arts!

Lees ook: 5 tips om je scheetjes onder controle te houden

Bron: Metro | Beeld: Unsplash