Oh oh: zo zwaar mag je schoudertas zijn

schoudertas

Wat zit er allemaal in jouw tas?

Veel vrouwen gaan de deur niet uit zonder hun tas. Er zit per slot van rekening van alles in die tas wat van pas kan komen. Voor sommige vrouwen dient de schoudertas immers als een bodemloze put waar tal van Labello’s, mueslirepen en sleutels in rondzwerven en waar uiteraard een flesje water in zit. Hoewel al die kleine dingetjes niet zoveel wegen, wegen ze bij elkaar wel veel. Zo zeul je voor je het weet een kilootje of drie mee. Hoeveel mag je schoudertas eigenlijk wegen?

We gaan allemaal weleens op pad met een overvolle schoudertas, helemaal als je een dagje weg gaat zit dat ding soms tjokvol. Het is zo makkelijk om dat ding vol te proppen, maar heb je er weleens bij stil gestaan hoeveel kilo je mee mag nemen om schouderproblemen te voorkomen?

10 procent van je gewicht

Om te onthouden hoeveel gewicht je in je tas mag hebben, bestaat er een handig geheugensteuntje. Je mag niet meer dan 10 procent van je gewicht dragen. Weeg je 75 kilo? Dan mag je tas niet zwaarder zijn dan 7,5 kilo. Ook maakt het niet uit of je je tas recht langs je lichaam draagt of kruislings; de belasting blijft even groot. Wel is het verstandig om je tas af en toe van schouder te wisselen. Je hebt er ook baat bij om een exemplaar aan te schaffen dat een handvat én een hengsel heeft. Op die manier kun je ook gebruik maken van je handen.

Rugtas

Hoe zit het dan met de rugtas? Hoeveel kilo mag daarin zitten? Voor een rugzak geldt: je mag niet meer dan 20 procent van je gewicht dragen. In een rugtas mag meer gewicht zitten, omdat je beide schouders inzet om het gewicht te dragen. Zeul jij een volle rugzak mee? Maak deze dan ook vast rond je middel, zodat je de belasting over je hele bovenlichaam verdeelt.

Lees ook: Zo krijg jij je doffe leren tas weer zo goed als nieuw

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay

Array