29x handige en makkelijke tips voor in huis

huisreparatietips

Zelfs met twee linkerhanden klaar je deze klusjes

Een eigen huis hebben brengt natuurlijk veel vrijheid met zich mee, maar ook behoorlijk wat verantwoordelijkheid. Je kunt niet even de huisbaas bellen als de wc verstopt zit of als je lekkage hebt. Nee, daar moet je zelf voor opdraaien. Nu is de een heel handig en fixt diegene dit wel even, maar voor veel anderen is het onbegonnen werk. Gelukkig hebben wij 29 handige en makkelijke huisreparatietips, zodat je zelfs met twee linkerhanden deze klusjes klaart. 

1. Gebruik kleurpotloden om spijkergaten op te vullen

Zit jouw muur vol spijkergaten? Geen paniek, die kun je makkelijk wegwerken met een kleurpotlood. Kies een kleurpotlood met dezelfde kleur als de muur en wrijf het potlood stevig over het spijkergat. Het is net als kleuren op de muren, maar dan voor volwassenen!

2. Maak de perfecte kitrand met tape

Het is niet makkelijk om zelf een perfect strakke kitrand te creëren. Met wat schilderstape maak je het jezelf een stúk makkelijker. Zorg ervoor dat je dit zo recht mogelijk plakt en volg deze lijn vervolgens met de kit. Verwijder de schilderstape terwijl de kit nog nat is. Als de kit begint te drogen, kan het zijn dat je een deel van de gedroogde kit omhoogtrekt, waardoor er een minder dan perfecte lijn achterblijft. Even geduld dus.

3. Schroef een kapotte gloeilamp los met een aardappel

Heb je ooit een gloeilamp kapotgemaakt terwijl deze nog in het stopcontact zat? Dan weet je hoe lastig het is om deze kapotte lamp te verwijderen, want voor je het weet snijd je je aan het glas. De oplossing is een… aardappel! Snijd een aardappel doormidden en duw de zachte kant in de gebroken lamp. Draai de aardappel tegen de klok in, tot hij vastzit in de gloeilamp. Vergeet niet de stroom uit te schakelen en beschermende handschoenen aan te doen als je deze hack probeert. Safety first!

4. Gebruik een rubberen band om gestripte schroeven te verwijderen

Plaats een rubberen band of elastiekje over de kop van de schroef, voordat je deze probeert te verwijderen met een schroevendraaier. Het rubber zorgt voor extra wrijving, waardoor je die hardnekkige gestripte schroef gemakkelijk kunt verwijderen. Ideaal!

5. Vul spijkergaten met een stuk zeep

Ga jij de spijkergaten liever niet te lijf met wat kleurpotloden? Dan kun je ook een stuk zeep gebruiken. Wrijf een standaard stuk witte zeep in een cirkelvormige beweging tegen de klok in over het gat. De zeep laat vervolgens een beetje residu achter in het spijkergat. De rest van de zeep kun je afvegen met een warme, natte doek.

6. Babypoeder tegen krakende vloeren

Maakt jouw houten vloer veel geluid als je erover heen loopt? Dat ligt waarschijnlijk aan stukken hout die tegen elkaar wrijven. Om dit probleem op te lossen, vul je een klein knijpflesje (zoals dat van een haarverfset) met babypoeder. Knijp het poeder vervolgens tussen de planken en gebruik een make-upkwast om het poeder in de kieren te duwen. Zo heb je geen last meer van gepiep en gekraak!

7. Herstel deuken in hout met een strijkijzer

Je houten vloer strijken? Dat kan gewoon! Kleine deuken in je meubels en hardhouten vloeren kun je makkelijk en snel verwijderen met een strijkijzer. Maak de deuk nat met een beetje water en leg er een vochtige doek overheen. Glijd vervolgens met het strijkijzer in een cirkelvormige beweging over de deuk heen.

8. Verwijder stift- of krijtkrabbels op muren met WD-40

Dat WD-40 een wondermiddel voor in huis is, zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Ook de kunstwerken van je kinderen – die krijtkrabbels op de muur – poets je er makkelijk mee weg. Dit werkt het best als de verf op je muur een glans heeft.

9. Maak voegen schoon met toiletreiniger

De voegen tussen de tegels schoonmaken is een lastig klusje, maar deze tip maakt het een stuk makkelijker. Breng toiletreiniger aan op de voegen en laat dit 15 minuten intrekken. Schrob het middel vervolgens met een tandenborstel of andere kleine borstel in de voegen. Dweil tot slot de vloer met warm water en het klusje is geklaard.

10. Kramp in je benen? Slaap dan met zeep

Hoewel dit natuurlijk niet echt een huisreparatietip is, is deze tip té goed om niet te delen. We hebben allemaal weleens last van kramp in onze benen als we proberen te slapen. De oplossing is eigenlijk heel simpel: een stuk zeep onder je hoeslaken. Waarom of hoe dit precies werkt, is nog onbekend, maar veel mensen zweren erbij. Valt dus zeker te proberen!

Lees nog meer tips op de volgende pagina!

Pagina 1/2