3 handige makeover-tips om je kledingkast te organiseren

kledingkast organiseren

Nog éven genieten van je zomerkleding, en dan de bezem erdoor!

Je zou het met de aanhoudende zomerhitte niet denken, maar de herfst is toch écht in aantocht. Dat betekent dat de luchtige bloesjes en korte linnen broeken binnenkort terug de opslag in kunnen, en het tijd is om plaats te maken voor warme vesten en lange spijkerbroeken. Hét moment om je kledingkast eens grondig opnieuw te organiseren met deze handige makeover-tips!

1. Opruimen en sorteren

Je hoort het woord steeds vaker: decluttering. Simpel gezegd houdt het in dat het tijd is voor een grondige opruimbeurt. Haal al je kleding eens uit de kast en ga stuk voor stuk na wanneer je deze voor het laatst hebt gedragen en hoe enthousiast je er nog van wordt. Als je niet meer die ‘spark of joy‘ voelt, zoals opruim-expert Marie Kondo zo goed samenvat, dan is het tijd om dat kledingstuk weg te doen.

Sorteer de kledingstukken die je wilt houden vervolgens op categorie: eerst per seizoen, en vervolgens op kledingsoort. De kleding die je komende seizoenen niet nodig gaat hebben, kun je beter ergens anders opslaan. Zo hangen ze niet elke dag dat je je moet aankleden in de weg.

2. Aantrekkelijk

Je wil natuurlijk outfits aantrekken waar jij je goed in voelt. Maar dat is een stukje moeilijker als je elke dag met tegenzin de kastdeuren opentrekt. Ga daarom na wat je kast nodig heeft: een simpele beurt met een stofzuiger? Is het tijd voor een nieuw likje verf, een nieuw schanier, betere verlichting? Hang bijvoorbeeld ook enkele geurblokjes op, of zoek een mooie set matchende hangers uit (en dat hoeft niet duur te zijn!), om je kledingkast net dat extra beetje uitstraling te geven.

Ook maakt een goede set accessoires een wereld van verschil voor de uitstraling van je garderobe. Een set stijlvolle rieten manden is handig om je kleding bij elkaar te houden, maar maken je kast ook een stuk aantrekkelijker om open te trekken.

3. Finishing touches

Elke opruim-expert is er dol op: labels! Of je nu met een echte labelmaker aan de gang gaat, of een stel stevige stickers gebruikt: nette labels maken het plaatje helemaal af. Labels zijn ook handig voor opslag op de lange termijn. Zo weet je volgende zomer nog precies in welke doos je moet kijken voor je shirts en waar je je sandalen hebt weggestopt. Ideaal!

Lees ook: Zo verwijder je na het strijken die vervelende strijkplekken uit je kleding

Bron: The Spruce | Beeld: Unsplash, Sarah Brown