Aha: in 4 stappen je toetsenbord schoonmaken

Vaak vergeten, maar wel belangrijk: je toetsenbord schoonmaken

Je toetsenbord schoonmaken moeilijk? Welnee. Het schoonmaken van je toetsenbord is een stuk makkelijker dan je misschien denkt. Wij geven je enkele handige tips.

Waarom je toetsenbord schoonmaken

Over het algemeen zijn toetsenborden niet bijzonder schoon. Je zit er de hele dag aan met je handen, en ook qua etenswaren worden toetsenborden vaak het slachtoffer van kruimels en spetters. Na verloop van tijd bouwt zich er dus flink wat vuil, vettigheid en viezigheid op rond de toetsen. Dit is hoe je het schoonmaken ervan aanpakt!

1. Koppel alles los

Stap één is om je toetsenbord voor zover mogelijk los te koppelen. Trek bijvoorbeeld het USB-kabeltje ervan los of zorg bij een draadloos model dat je de batterijen er uithaalt. Zorg dat er geen stroom opstaat. Als dit wel het geval is, kunnen er makkelijker onderdelen van het toetsenbord beschadigen. Let op: bij bijvoorbeeld laptops kun je je toetsenbord waarschijnlijk niet loskoppelen.

2. Even schudden

De simpelste manier om kruimels en stof uit je toetsenbord te krijgen is met de hulp van een beetje zwaartekracht. Houd je toetsenbord ondersteboven en schud (voorzichtig) het vuil eruit. Van stukjes nagel tot broodkruimels, en van stof tot wimpers: je zult de gekste dingen uit je toetsenbord zien vallen. Het is natuurlijk belangrijk dat je je toetsenbord met zorg behandelt. Sla deze bijvoorbeeld niet tegen de tafel om het stof eruit te krijgen. Dit geldt des te meer voor een laptop-toetsenbord.

3. Busje perslucht

Wil je zeker weten dat alle stofjes en vuiltjes onder de toetsen vandaan komen? Haal er dan een busje perslucht bij. Hiermee blaas je in no-time zelfs het meest hardnekkige vuil weg onder de toetsen. Zo hoef je ze niet van je toetsenbord te slopen. Ook zijn er tegenwoordig speciale mini-stofzuigers beschikbaar, speciaal voor toetsenborden. Zoals hierboven ook genoemd: het is vooral belangrijk om heel voorzichtig te werk te gaan. Pas dus op waar je het spuitstukje van de perslucht precies insteekt, en haal een zuigertje niet al te hard over de toetsen.

4. Doekje

Met een doekje kun je vervolgens de toetsen goed reinigen. Dit kan bijvoorbeeld een microvezel huishouddoek zijn, of bijvoorbeeld een doekje met desinfectiemiddel. Belangrijk is dat deze doek niet te vochtig is. Vochtigheid is immers erg slecht voor elektronica. Ook bestaan er speciale flesjes reinigingsmiddel voor toetsenborden. Met dit schoonmaakmiddel op een doekje maak je je toetsenbord dus ook makkelijk schoon. Let op: gebruik bij voorkeur geen papieren doekjes. Deze scheuren al snel, en dan kun je weer van voor af aan beginnen met het verwijderen van snippers tussen de toetsen. Om goed ‘tussen’ de toetsen te komen, kun je ook nog wat desinfectiemiddel op een wattenstaafje doen.

Lees ook: Aan het werk achter de computer? Zo voorkom je koude handen

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Torsten Dettlaff