Deze 5 dingen mag je nóóit door de wc spoelen

wc spoelen

Van vochtige doekjes tot goudvissen

Afval weggooien lijkt zo makkelijk, maar blijkt toch vaak een lastig klusje te zijn. Oud papier, glas, plastic en restafval: voor alles is wel een plek. Voor andere dingen, zoals vochtige doekjes, lijkt de wc een geschikte afvalplek. Zo spoel je met één druk op de knop makkelijk het spul weg. Toch zijn er bepaalde dingen die je beter niet door de wc kunt spoelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

1. Vochtige doekjes

Veeg jij je billen liever niet af met gewoon toiletpapier, dan zijn vochtige doekjes ideaal. Let er alleen wel op dat je vochtig toiletpapier aanschaft dat je door de wc kunt spoelen. Veel andere soorten, zoals baby-, make-up- of schoonmaakdoekjes, kun je namelijk niet in de toiletpot gooien. Hierdoor loop je namelijk risico op verstopping, en daar zit niemand op te wachten.

2. Goudvissen

Ai, is je liefste Guppie overleden? Ten eerste: gecondoleerd. Ten tweede: spoel ‘m niet door de wc. Het lijkt een makkelijke manier om je van je overleden huisdiertje te ontdoen, maar verstandig is het niet. Dode goudvissen kunnen namelijk voor virussen en bacteriën in het water zorgen. En dat is natuurlijk niet heel fris.

3. Vaste etensresten

Nog wat eten over dat niet meer goed is? Dat kan behoorlijk gaan stinken in de prullenbak. Door de wc spoelen lijkt dan ook een prima oplossing, maar helaas is dat het niet. Pasta, groenten, rijst of kippenbotjes kunnen het riool namelijk verstoppen.

4. Oude medicijnen

Wat moet je met al die medicijnen die je niet meer slikt of die over de datum zijn? Nou, spoel ze in ieder geval niet door het toilet. Elk jaar wordt er al zo’n 140.000 kilo aan medicijnresten uit het afvalwater gezuiverd. Ai… Breng je oude medicijnen daarom liever naar de apotheek.

5. Frituur-, olie- en bakvet

Vet blijft lastig om op te ruimen, maar spoel het zeker niet door de wc. Vloeibaar vet stolt namelijk en kan zo in het riool blijven plakken. Als je vervolgens weer iets anders door het toilet spoelt, kan dit weer aan het vet blijven plakken. Op deze manier raakt het riool steeds verder verstopt.

Lees ook: Handig: je kunt vieze badkamervoegen schoonmaken met wc-reiniger

Bron: Vriendin | Beeld: Unsplash