5 thermostaat tips: zo bespaar je fors op je energierekening

thermostaat

Met een paar kleine veranderingen kun je een hoop geld besparen

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd tot recordhoogtes gestegen. We worden dan ook niet bepaald blij van de energierekening die we gepresenteerd krijgen. Gelukkig kun je zonder al te veel moeite flink besparen op je energiekosten. Wij geven je vijf tips om je gasrekening omlaag te brengen. En geen zorgen, je hoeft hiervoor heus geen kou te lijden. 

1. Graadje lager

Laten we beginnen met een makkelijke: een simpele truc is om de thermostaat één graad lager te zetten dan je normaal zou doen. Zet hem dus op 20 graden in plaats van 21 graden. Of zoals het kabinet adviseert, op 19 graden. Dit lijkt een klein verschil, maar iedere graad hoger zorgt voor een stijging van 7 procent in het gasverbruik. Dat ene graadje zet dus wel degelijk zoden aan de dijk. En het mooiste is: je hoeft hierdoor echt niet te koukleumen.

2. Draai de verwarming uit

Verlaat je een ruimte, zet dan de radiator uit. Het is zonde om te stoken in je slaapkamer, terwijl je er de hele dag niet hoeft te zijn. Zorg wel dat je tussendeuren in huis dichthoudt. Zo ontsnapt er minder warmte en blijven ook de ruimtes waar de kachel niet brandt, lekker op temperatuur. Pas je deze tip toe? Dan bespaar je per jaar – hou je vast – maar liefst 200 euro!

3. Zet de thermostaat een uur voor vertrek uit

Moet je de deur uit? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek al wat lager, op ongeveer 15 graden. Het zal in die tijd niet veel afkoelen, omdat de warmte nog een tijdje in de ruimte blijft hangen. Hiermee bespaar je jaarlijks ongeveer 20 euro. Ben je de hele dag van huis? Draai de thermostaat dan naar 15 graden. Hiermee breng je de jaarlijkse energierekening 130 euro omlaag. Dat is toch mooi meegenomen.

Lees meer bespaartips op de volgende pagina.

Pagina 1/2

Array