5 thermostaat tips: zo bespaar je fors op je energierekening

Met een paar kleine veranderingen kun je een hoop geld besparen

In de winter, wanneer de dagen kort en koud zijn, is het maar wat verleidelijk om de verwarming flink open te draaien. Je wilt immers niet lopen koukleumen in huis. Logisch, maar denk je ook weleens aan de hoogte van je energierekening? Deze is in de winter namelijk maar liefst acht keer hoger dan in de zomer. Oeps! Gelukkig kun je zonder al te veel moeite flink besparen op je energiekosten. Wij geven je vijf tips om je energierekening omlaag te brengen. En geen zorgen, je hoeft hiervoor heus geen kou te lijden. 

1. Graadje lager

Laten we beginnen met een makkelijke: een simpele truc is om de thermostaat één graad lager te zetten dan je normaal zou doen. Zet hem dus op 20 °C in plaats van 21 °C. Dit lijkt een klein verschil, maar iedere graad hoger zorgt voor een stijging van 7 procent in het gasverbruik! Dat ene graadje zet dus wel degelijk zoden aan de dijk. En het mooiste is: je hoeft hierdoor echt niet te koukleumen.

2. Draai de verwarming uit

Verlaat je een ruimte, zet dan de radiator uit. Het is zonde om te stoken in je slaapkamer, terwijl je er de hele dag niet hoeft te zijn. Zorg wel dat je tussendeuren in huis dichthoudt, zo ontsnapt er minder warmte en blijven ook de ruimtes waar de kachel niet brandt, lekker op temperatuur. Pas je deze tip toe? Dan bespaar je per jaar – hou je vast – maar liefst 200 euro!

3. Zet de thermostaat een uur voor vertrek uit

Moet je de deur uit? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek al wat lager, op ongeveer 15 °C. Het zal in die tijd niet veel afkoelen, omdat de warmte nog een tijdje in de ruimte blijft hangen. Hiermee bespaar je jaarlijks ongeveer 20 euro. Ben je de hele dag van huis? Draai de thermostaat dan naar 15 °C. Hiermee breng je de jaarlijkse energierekening 130 euro omlaag! Dat is toch mooi meegenomen.

Lees meer bespaartips op de volgende pagina.

Pagina 1/2