5 tips voor het inrichten van de eetkamer

tips eetkamer inrichten

De eetkamer kan soms een lastige ruimte zijn om in te richten

De eetkamer: een plek waar iedereen bij elkaar komt om te eten. Of het nu ontbijt, lunch of diner is, op deze plek in het huis zoeken we graag de gezelligheid op. Maar wat als deze ruimte koud en kil aanvoelt en je hier het liefst niet wil zitten? Wees niet getreurd, want met deze tips maak je optimaal gebruik van het gezelligste plekje in huis!

Richt je eetkamer in aan de hand van deze vijf tips.

1. Soort eettafel

We kennen tegenwoordig oneindig veel opties aan eettafels. Rechthoekig, vierkant, rond of zelfs ovaal: ze zijn er in alle soorten en maten. Maar welk soort eettafel past het best bij jou in huis? Heb je bijvoorbeeld een langwerpige ruimte waar de eettafel komt te staan, dan kun je het best in het verlengde hiervan een rechthoekige eettafel plaatsen. Kies in een kleine ruimte juist voor een ronde eettafel.

eetkamer

2. Functie eetkamer

Wat voor functie heeft de eetkamer bij jullie in huis? Wordt het alleen gebruikt om te eten of wordt er ook aan de eettafel gestudeerd, gewerkt of huiswerk gemaakt? Het is slim om van te voren vast te stellen wat voor functie de eetkamer gaat hebben in jullie huis. Op deze manier kun je de eetkamer zo optimaal mogelijk indelen en zorg je dat er voor iedereen genoeg zitruimte is. 

3. Eetkamerstoelen

De eetkamer is natuurlijk niet af zonder een aantal mooie eetkamerstoelen. Houd van te voren ook rekening met de keuze aan eetkamerstoelen. Kies een variant die goed in de kamer past. Kies je een bonte verzameling aan eettafel stoelen of ga je toch voor rust en eenheid in de stoelen? Voor extra comfort, kies voor stoelen met een armleuning. Wil je juist meer zitruimte creëren, ga dan voor kleinere eetkamerstoelen en bijvoorbeeld een bankje aan de lange zijde van de eettafel.

eetkamer

4. Materialen

De juiste materialen helpen om het gewenste resultaat in de eetkamer te creëren. Kies je voor een basic houten tafel of  is robuust meer jouw ding? Kies dan voor grof hout in combinatie met staal. Zelfs stoere betontafels, een luxueuze keramieken of glazen eettafels zijn in veel woonwinkels te vinden. Voor ieder wat wils, dus maak van te voren een plan welke materialen het beste tot zijn recht komen in jouw woning.

5. Verlichting

Tenslotte mag goede verlichting bij een eetkamer niet ontbreken. Eet je alleen aan de eettafel, dan is zachte sfeerverlichting en kaarslicht al vaak voldoende. Lees je ’s ochtends de krant of werk je veel aan de eettafel, dan is goede, heldere verlichting noodzakelijk. Ben je er nog niet helemaal uit hoe je een eetkamer het best kunt inrichten? Vraag dan om persoonlijk interieuradvies in een van de grotere woonwinkels in Nederland.

Lees ook: Waarom je geen spullen onder je bed moet bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: VTwonen | Beeld: Unsplash