Met deze 7 tips houd je de meeste vitaminen in je gerecht

vitaminen

Zo haal je het meeste uit je gezonde maaltijd

Tijdens het koken kunnen er heel wat vitamines verloren gaan uit je etenswaren. Daar gaat je gezonde maaltijd, zul je denken. Maar vrees niet, met deze zeven tips behoud je zoveel mogelijk vitamines tijdens het kookproces. 

Ga voor vers

Verse etenswaren bevatten de meeste vitamines. Ga dus bij voorkeur voor verse groenten en verse aardappelen. Zo zijn aardappelen na drie maanden de helft van hun vitamine C-gehalte kwijt. Daarom is het belangrijk niet te lang te wachten met het koken en opeten ervan. Ook kan het helpen je verse etenswaren op een donkere plek te bewaren. Veel vitamines zijn namelijk gevoelig voor licht.

Invriezen

Het is niet altijd haalbaar om alléén maar verse voedingsmiddelen te eten. Dan is een ingevroren bakkie toch wel heel handig. Zorg er wel voor dat je groenten altijd in ongesneden of ongepureerde vorm invriest. Op deze manier behoud je zoveel mogelijk mineralen en vitamines.

Snel wassen

Het is natuurlijk belangrijk om je groenten goed af te spoelen. Doe dit echter zo kort mogelijk voor het koken. Op deze manier gaan er zo min mogelijk vitamines verloren. Ook bij het snijden van je groenten moet je opletten. Snijd je groenten het liefst zo grof mogelijk om het meest van de vitamines en mineralen te genieten. En dat geeft natuurlijk ook de meeste smaak in je gerecht.

Stomen

Bij het koken trekken er flink wat vitamines en mineralen uit je etenswaren en in het kookvocht. Een makkelijke manier om dit op te lossen is om je eten te stomen in plaats van te koken.

Lees de volgende vier tips op de volgende pagina.

Pagina 1/2

Array