Handig: 7 tips om te voorkomen dat je tulpen gaan hangen

tulpen

Zo staan je tulpen mooi rechtop in de vaas

Yes! Het tulpenseizoen is weer van start gegaan. Dat betekent dat onze favoriete bloemen weer volop verkrijgbaar zijn, in allerlei vrolijke kleuren en soorten. Klein nadeel: soms willen tulpen gaan hangen in de vaas. Met deze simpele trucjes los je dat op. 

Hangende tulpen

We willen natuurlijk dat onze tulpen mooi rechtop in de vaas staan te stralen. Echter willen de bloemen nog weleens gaan hangen. Helemaal als je tulpen met een (te) lange steel in een (te) kleine vaas zet. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die jij kunt toepassen, zodat de voorjaarsbloemen lang rechtop in de vaas blijven staan. Wij zetten ze op een rijtje.

1. Groeien in de vaas

Wist je dat tulpen in de vaas nog een paar centimeter kunnen groeien? Je kunt ze dus op de ‘perfecte’ lengte afsnijden, maar een paar dagen later gaan ze waarschijnlijk al hangen. De bloemen worden namelijk snel te lang voor de vaas, waardoor hangen onvermijdelijk is. Hoewel je de meeste bloemen schuin moet afsnijden, mag je tulpen gewoon recht afsnijden. Prik ook met een naald een gaatje in de steel, net onder de bloem. Dat remt de groei.

2. Bodempje water

Te veel water is niet goed voor de steel van een tulp. Ze de bloemen daarom in een bodempje koud water. Let er wel op er genoeg water in de vaas blijft zitten, want tulpen drinken best veel. Elke dag even controleren, en eventueel bijvullen, is dus gewenst.

3. Hoge vaas

We weten inmiddels dat tulpen groeien in de vaas. Het is daarom belangrijk om een hoge vaas te kiezen, zodat ze extra steun hebben aan alle kanten. Hierdoor gaan ze minder snel over de rand hangen.

4. Folie of papier

Heb je tulpen op de markt of bij de bloemist gekocht? Dan zit er waarschijnlijk een stuk papier of folie om de bloemen heen. Laat ze hier nog even in staan voordat je ze in de vaas zet. Zo worden ze in model gezet en blijven ze mooi recht.

5. Zon

Pas op met de zon! Zet je tulpen nooit in de volle zon, want daar worden ze niet blij van. Kies liever een koele plaats, waar de zon niet rechtstreeks op de bloemen schijnt. Hierdoor heb je bovendien veel langer plezier van je tulpen.

6. Fruitmand

Zet je boeket tulpen nooit in de buurt van een fruitmand. Het staat misschien leuk naast elkaar, maar is allesbehalve goed voor de tulp. Fruit produceert namelijk ethyleengas, waardoor je bloemen sneller gaan hangen.

7. Regelmatig afsnijden

Je knipt de tulpen af wanneer je ze voor het eerst in de vaas zet, maar dan ben je er nog niet. Om ze langer fris te houden, is het verstandig om regelmatig een klein stukje van de stelen af te snijden.

Lees ook: Handig om te weten: zo geef je hangplanten water

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels