Lange fietsrit? 7x zo gaat de accu van je e-bike langer mee

accu e-bike

Zo zit je niet met een lege accu halverwege je fietstocht

Moet je vaak lange afstanden fietsen (bijvoorbeeld naar je werk) of kun je simpelweg wat vaker de wind in je rug gebruiken? Dan is een e-bike natuurlijk de ideale fiets. Maar als de accu leeg is, wordt het toch wel zwaar trappen. Gelukkig zijn er handige tips om ervoor te zorgen dat de accu van je e-bike langer meegaat. 

1. Gebruik je eigen oplader

Bij een kennis op bezoek en daar de accu van je e-bike even opladen? Dat kun je beter niet doen. Wanneer je niet je eigen oplader gebruikt, kan er namelijk een probleem ontstaan met de batterijcellen. Deze kunnen overhit raken of zelfs worden beschadigd. Daarom is het aan te raden om altijd de oplader te gebruiken die je bij de e-bike kreeg.

2. Haal de oplader eruit als de accu vol is

Net als bij je mobiele telefoon, tablet en laptop is het verstandig om de oplader uit de accu van je e-bike te halen als deze vol is. Je accu heeft namelijk een beperkte levensduur. Wanneer je de oplader er te lang in laat zitten, veroudert je accu sneller en gaat-ie dus minder lang mee. Daarbij gebruik je ook nog eens onnodig elektriciteit.

3. Vermijd extreme temperaturen

Fietsen in het zonnetje is natuurlijk heerlijk, maar het opladen van je accu kun je beter niet in de zon doen. Je accu kan dan namelijk oververhit raken. Ook kun je de accu beter niet opladen op een vochtige, koude plek. Laad deze het liefst op in een droge ruimte op kamertemperatuur. Als je een afneembare accu hebt, leg deze dan tijdens het laden op een stabiele en onbrandbare plek en bedek ‘m niet. Heb je een e-bike met de accu in het frame? Laat het snoer van de oplader dan niet zweven, maar leg het blok op een veilige plek. Ook hier geldt dat je de oplader niet moet bedekken.

4. Laat je accu niet helemaal leeglopen

Waar onze mobiele telefoon regelmatig helemaal leeg is, kun je dat met de accu van je e-bike beter niet laten gebeuren. Er kan dan namelijk schade ontstaan, doordat er een bepaalde spanning op komt. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de accu niet meer goed is op te laden met de standaardlader. Het is daarom ook belangrijk dat je ‘m regelmatig oplaadt en dat-ie altijd tussen de vijftig en zeventig procent is opgeladen.

5. Check je bandenspanning

Fietsen met te lege banden? We weten allemaal dat dat geen goed idee is. Hoewel het trappen met een e-bike iets minder zwaar voelt, heeft de accu het er wel zwaar mee. Doordat de banden te leeg zijn, heb je namelijk meer wrijving met de ondergrond tijdens het fietsen. Hierdoor moet je accu harder werken en meer vermogen leveren om dezelfde snelheid te houden. Daarnaast zorgen te lege banden voor slijtage. Pak de fietspomp er maar bij!

6. Belast je accu niet tijdens het optrekken

Een vliegende start met een hoge ondersteuning? Leuk voor een wedstrijdje, maar over het algemeen kun je dit beter laten. Voor de accu van je e-bike is het beter om niet met een hoge ondersteuning op te trekken en naar een lichte versnelling te schakelen voordat je stilstaat.

7. Ga voorbereid op pad

Je zult het misschien niet gelijk verwachten, maar je fietsroute kan veel invloed hebben op hoelang je accu meegaat. En dat heeft niet zozeer te maken met de lengte van je fietsroute. Wanneer je namelijk een route kiest met weinig stoplichten en/of kruispunten, gaat je accu een stuk langer mee dan wanneer je veel moet stoppen. Goed om te weten!

Lees ook: Steeds vaker ernstig letsel door fietsongelukken

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash

Array